Čtvrtek, 28. března 2024

Newsletter Chytrá energie - duben 2015

Informační stránky nové energetické koncepce

Newsletter Chytrá energie - duben 2015
Energetická politika

Energetická unie: rozhodnou až návrhy dílčích opatření

Podnětů k revizi dosavadních energetických politik Evropské unie měl tým Junckerovy Komise pod vedením komisaře Šefčoviče více než dost: EU je s 53% podílem importovaných energetických zdrojů největším dovozcem na světě, budování jednotného energetického trhu vázne, cena elektřiny na trhu je o 30 % vyšší než v USA a v případě plynu dokonce o 100 %, slibně nastartovaný rozvoj domácích čistých zdrojů energie potřebuje nové impulsy, doprava je z 94 % závislá na ropě, která v 90 % také pochází z dovozu.

Čtěte dál

Obnovitelné zdroje

Komora OZE: Potenciál větrných elektráren v ČR dosahuje 18 TWh

Aktualizovaný odhad potenciálu produkce větrných elektráren v České republice, který na začátku dubna publikovala Komora OZE, výrazně převyšuje odhady, se kterými tradičně pracují podklady ministerstva průmyslu pro energetické koncepce. Studie vychází z měření prováděných Ústavem fyziky atmosféry a počítá s nasazením poslední generace větrných turbín, která je dostupná na současném trhu. Respektuje přitom omezení, že větrné elektrárny se nebudou stavět na území národních parků a chráněných krajinných oblastí.

Čtěte dál

Obnovitelné zdroje

Marná naděje pro malé fotovoltaické elektrárny

Řada z vás se po přečtení minulého čísla Chytré energie zaradovala nad možností finanční podpory pro fotovoltaické systémy na střechách rodinných domů z programu Nová zelená úsporám. Informace o tom, že ministr Brabec konečně začal plnit vládní program a rozhodl se podporovat fotovoltaiku alespoň ve stejné míře, jako solární termální zdroje, byla bohužel mylná. Všem, kteří snad začali věřit sloganu Hnutí ANO ,,vládní program - prostě ho splníme" a propočítávat podporu pro svůj systém se omlouváme.

Čtěte dál
Jaderná energetika

Přespříliš drahé jaderné plány

Tendr na výstavbu nových bloků v Temelíně skončil bezprostředně poté, co vláda odmítla ,,zapojení jakéhokoliv typu státní záruky". Materiál ministerstev průmyslu a obchodu a financí nazvaný Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v České republice přesto navrhuje zahájit současné přípravy na výstavbu dvou nových reaktorů v Jaderné elektrárně Temelín a dalších dvou v Jaderné elektrárně Dukovany.

Čtěte dál
Uhlí

Mají evropské uhelné elektrárny ničit ovzduší víc, než ty čínské?

Na první pohled se té zprávě nechce věřit. 1. dubna byl zveřejněn návrh nových limitů znečištění ovzduší z evropských uhelných elektráren. Pokud je EU přijme, budou mít v Evropě energetické firmy právo vypouštět do ovzduší mnohem více škodlivin, než kolik je dnes povoleno v Číně. Ano, v té Číně, která je v posledních dvaceti letech považována za symbol ekologické devastace a ignorace, a na níž se evropští průmyslníci tak rádi odvolávají. (Četli jste to určitě už mnohokrát: "Lepší ochranu ovzduší a vašeho zdraví si nemůžeme dovolit, protože bychom ztratili konkurenceschopnost a Čína by nás převálcovala.").

Čtěte dál
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů