Úterý, 23. dubna 2024

Akční plán boje proti znečištění vodních zdrojů v Číně

Akční plán boje proti znečištění vodních zdrojů v Číně

V průběhu tohoto měsíce oznámí Čína svůj akční plán, kterým chce řešit znečišťování vody. Navrhovanými opatřeními cílí na zlepšení systému pitné vody v Číně a prevenci kontaminace řek, jezer a podzemních zdrojů průmyslovými odpadními vodami. Dlouho očekávaný plán by měl být schválen čínskou vládou v dubnu 2015.

ilustrační obrázekEkonomický boom ovlivnil dostupnost vody v této zemi, kdy většina vodních zdrojů není vhodných k lidské spotřebě či k zavlažování. Odhaduje se, že 33 % hlavních povodí řek a 60 % podzemních zdrojů je kontaminováno.

Plán bude vyžadovat náležité čistění a úpravu průmyslové odpadní vody. Zejména se opatření mají týkat papírenského, chemického a barvářského průmyslu. Čínské úřady budou monitorovat průmyslové odpadní vody a klasifikovat vodní zdroje dle úrovně kontaminace. Také se očekává, že schválený dokument stanoví velmi vysoké pokuty pro znečišťovatele.

Navrhovaný plán nahrává pozitivnímu budoucímu vývoji průmyslu, který se zabývá úpravou vody, neboť se očekávají investice ve výši 2 bil. RMB (cca 323 mld. USD). Příležitosti, za předpokladu nalezení vhodných místních partnerů, by se mohly otevřít i pro české firmy, které mají technologie a výrobky zaměřené na efektivní využití vody v průmyslu a na čištění průmyslových odpadních vod (zejména v následujících průmyslových oborech: ocel, cement, chemický, petrochemický, farmaceutický, potravinářský, papírenský, textilní, důlní). Příležitosti lze rovněž spatřit v kalovém hospodářství vzhledem k nízké úrovni čínských technologií spojených se zpracováním kalů.

Kancelář CzechTrade v Pekingu bude nadále sledovat vývoj a nová opatření v tomto odvětví. V případě dotazů se můžete na nás kdykoli obrátit.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Pekingu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů