Úterý, 19. března 2024

Nový maďarský dotační program na modernizaci energetické účinnosti bytů

Nový maďarský dotační program na modernizaci energetické účinnosti bytů

Maďarské Ministerstvo národního rozvoje (NFM) vypisuje po šesti letech opět dotační program pro energetickou účinnost s názvem ,,Teplo domova". Díky státní podpoře v celkové hodnotě 10 miliard forintů (915 miliónů korun) by se mohla zlepšit energetická efektivita až 22 tisíc bytů. Dotace se může využít na výměnu oken a dveří, montáž nové tepelné izolace a modenizace topení panelových i cihlových činžovních domů.

ilustrační obrázekTato suma peněž, o kterou teď mohou zájemci ucházet, si Maďarsko nestahuje z Evropských fondů, podtrhl tajemník z Ministerstva státního rozvoje, Zsolt Szabó. Státní samospráva si ji uspořila z příjmů z prodeje emisních kvót. Maďarsku se totiž v posledních 15 letech podařilo snížit své emise již o 36 %.

V Maďarsku je z pohledu energetické účinnosti v dostačujícím stavu pouze 20 % obytných prostorů.

Podle státního tajemníka se díky podpoře může toto procento během 5-6 let zdvojnásobit.

V rámci programu si každý uchazeč může vyžádat 700 - 900 tisíc forintů na byt, což je zhruba polovina celkových nákladů. Po rekonstrukci se režie jednotlivých bytů můze snížit o 20-40 %, zatímco cena nemovitostí se samozřejmě značně zvýší.

ilustrační obrázekPodpory se rozdělí celostátně poměrně, celkovu výši dostupných sum určí ministerstvo regionálně. O dotaci se lze ucházet již od ledna, nejaktivnější se jevili doposud činžové domy v hlavním městě.

Tajemník dále prozradil, že v létě se vypíší i dotační programy podpor z evropských fondů na modernizaci energetické efektivty rodinných domů. Celková suma těchto dotací dosáhne osminásobku aktuálního programu "Teplo domova", tedy 80 miliard forintů (7,3 miliard korun). Programy podpory se vypsují plánovaně, protože jinak by stavebnický průmysl neměl kapacity plnit zakázky.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Budapešti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů