zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Rodokmen masa už pro zákazníka není tajný

17.05.2015
Zemědělství
Zdraví
Rodokmen masa už pro zákazníka není tajný

Víme dost o tom, co vlastně jíme? Od začátku dubna by se měla informovanost spotřebitelů ještě zvýšit. Od středy už výrobci musejí uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Tato povinnost zatím platila jen u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje.
Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/rodokmen-masa-uz-pro-zakaznika-neni-tajny-20150402.html?utm_source=email&utm_medium=emailkampane&utm_campaign=duben-2015

,,Účelem nového nařízení je, aby měli zákazníci lepší přehled o tom, ve které zemi se zvíře narodilo, bylo vychováno a kde poraženo, což jim může usnadňovat nákupní rozhodování. Zvláště pak v souvislostech s proběhlými potravinovými aférami z předchozích let," uvedla auditorka pro oblast potravinářství společnosti Bureau Veritas Kateřina Lacinová.

Pro každý druh masa je stanovena konkrétní lhůta chovu. Například u drůbeže platí, že musí žít minimálně jeden měsíc v určité zemi. ,,Pokud bylo zvíře chováno v jedné ?a poraženo ve druhé zemi, musí výrobce uvést na etiketě nebo cedulce u prodejního pultu oba údaje. Pokud bylo zvíře chováno a poraženo v jednom státě, stačí, když výrobce zveřejní pouze údaj o původu zvířete," přiblížil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Právo na informace

Zákazníci by tak podle Lacinové měli být lépe informováni o historii masa, i když mělo zvíře bohatší rodokmen. ,,Například prase se mohlo narodit v Polsku, kde bylo zároveň chováno, ale několik měsíců před porážkou bylo převezeno do České republiky," řekla.

Z obchodů by tak měly zmizet třeba případy, kdy za česká kuřata byla vydávána i ta, která k nám byla dovezena ze zahraničí a český zpracovatel je jenom naporcoval a zabalil. ,,Toto označení bylo z hlediska spotřebitele poněkud matoucí, protože informace o tom, kde se kuře vylíhlo a bylo chováno, zákazníci neměli k dispozici," dodala Lacinová.

Jurečkův úřad slibuje, že údaje u čerstvého i mraženého masa budou bedlivě kontrolovat inspektoři a veterináři. Jestliže zjistí, že výrobce se proti nařízení nějakým způsobem protivil, mohou mu udělit pokutu až deset milionů korun.

Složení, velikost písma a alergeny

Značení masa je v poslední době druhou novinkou, kterou Česko zavádí. Od začátku roku musejí výrobci detailněji odkrývat složení jednotlivých potravin. Navíc lidé už nemusejí do obchodu nosit lupu, protože zákon určuje třeba velikost písma a kontrast. Změny se dotýkají i zkratek, které jsou u surovinového složení nepřípustné. Další zásadní změna je to, že u potravin musejí být výrazně uvedeny ?i alergeny, které potravina obsahuje.

,,Při výběru potravin je nutné sledovat nejen surovinové, ale především i výživové složení. Spotřebitelé většinou nemají takové znalosti, aby ze surovinového složení odhadli, zda je potravina zdraví prospěšná, či nikoliv. Tabulka výživových hodnot s výběrem pomůže," řekla Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/rodokmen-masa-uz-pro-zakaznika-neni-tajny-20150402.html?utm_source=email&utm_medium=emailkampane&utm_campaign=duben-2015

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí