Pátek, 29. března 2024

Nedaří se Vám zlikvidovat černé skládky ve Vaší obci? Nyní je tu možnost..

Stovky černých skládek uklidili letos na jaře dobrovolníci v rámci akce Ukliďme Česko 2015. V řadě míst však existují skládky, které pro svůj rozsah, nebezpečnost, či nevyjasněné majetkové poměry nejsou dobrovolníci schopni uklidit...

Nedaří se Vám zlikvidovat černé skládky ve Vaší obci? Nyní je tu možnost..

A právě pro tyto případy má sloužit aktuální dotační program MŽP na jejich odstranění.

Máte také ve svém katastru černou skládku většího rozsahu, kterou se Vám nedaří legální cestou zlikvidovat? Pak čtěte dále...

Ministerstvo životního prostředí uvolnilo 100 milionů korun z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR na odstranění černých skládek či akutních havarijních stavů nelegálních skladů odpadů, které ohrožují zdraví obyvatel a životní prostředí. O dotaci si mohou zažádat kraje, města a obce s rozšířenou působností.

,,Minimální výše podpory na jeden projekt činí 100 tisíc korun, maximální výše podpory na jeden projekt může dosáhnout 20 milionů korun. Podpora je poskytována ve výši až 80 % z celkových způsobilých výdajů.

Zájemci o podporu musí nejpozději do 14. května do 12 hodin podat na Státní fond životní prostředí ČR stručný projektový námět, který obsahuje:

  • Formulář projektového námětu,
  • Předpokládaný položkový rozpočet realizace projektu,
  • Fotodokumentaci,
  • Dokumentaci prokazující, že žadatel vynaložil veškeré legální prostředky ke zjednání nápravy (trestní oznámení, žaloba, zahájení řízení...) a dokumenty prokazující, že nápravná opatření nejsou ze strany vlastníka vymahatelná.


,,Řada obcí i měst se na nás, coby organizátory akce Ukliďme Česko, obrací s dotazy ohledně černých skládek, které nemohly být uklizeny dobrovolníky. Proto jsme se rozhodli využít zkušeností, které jsme za tři roky mapování a úklidu skládek získali a pomoci obcím a městům dosáhnout na finance z dotačního programu ministerstva," sdělil nám Radek Janoušek ze spolku Ekosmák.

Ve spolupráci s renomovanou poradenskou firmou, specializující se na získávání dotací, nabízí spolek Ekosmák městům a obcím zpracování projektového námětu na odstranění velkých černých skládek zcela zdarma!

,,Neváhejte se na nás obrátit, času není nazbyt", dodává Janoušek.

Více informací naleznete na http://www.uklidmecesko.cz/dotace/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů