Sobota, 20. dubna 2024

Týden lesů 2015: akce pro děti, autorská i on-line čtení, přednášky a semináře

Týden lesů 2015: akce pro děti, autorská i on-line čtení, přednášky a semináře

Zvyšovat zájem veřejnosti o les, o jeho ekosystém, o dřevo jako obnovitelnou surovinu a další související oblastise snaží organizátoři Týdne lesů. Letos se
s mottem Ochrana lesa - les užitečný všem uskuteční od 11. do 15. května.Po celé České republice chystají lesníci akce nejen pro děti přímo v lesích, ale i autorská a on-line čtení, přednášky a semináře, například pro zaměstnance ve školství.

,,Většina lidí chápe ochranu lesa tak, že se má například zamezit kácení stromů, nepoužívat zbytečně papír a neodhazovat odpadky. Neuvědomují si, že je to důležitý lesnický obor, jehož cílem je zajišťovat zachování a zlepšování zdravotního stavu lesů, tak, aby nám všem mohly i nadále poskytovat užitek, včetně produkce dřeva," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Většina akcí k Týdnu lesů 2015 je pozvánkou na programy lesní pedagogiky pro školní třídy i veřejnost.V dubnu byly také spuštěny modernější a přehlednější webové stránky lesní pedagogikywww.lesnipedagogika.cz, které budou průběžně upravovány a doplňovány. Počítá se například s on-line materiály k využití do výuky pro učitele.Týden lesů 2015 je propagován také přes Facebook a Twitter.

,,Protože nabídka je objemná a pestrá, doprovodné akce k Týdnu lesů se budou konat minimálně po celý květen.Jeho koncept připravovala pracovní skupina zabývající se lesní pedagogikou od podzimu 2014 s tím, že by programy k Týdnu lesů měly odpovědět zejména na otázky Jak chránit les? A proč vlastně? Jaká je při tom role lesníka?" uvedl náměstek ministra pro úsek lesního hospodářství Patrik Mlynář.

Lesní pedagogové využijí Týden lesů i k představení knihy ,,Dědeček lesník vypráví dětem" od autora Václava Ericha. Učitelé mateřských škol a nižších stupňů základních škol najdou v knize mnoho námětů k výchově pro udržitelný rozvoj.

Na programu Týdne lesů spolupracuje Ministerstvo zemědělství, Lesy ČR, Vojenské lesy a statky, lesnické školy, vědecké a výzkumné instituce a Ústav pro hospodářskou úpravu lesů, ale i lesnické subjekty českých, moravských a slezských obcí a měst, soukromí vlastníci lesů či neziskové organizace.

Týdny lesů se v ČR konají od roku 2008, kdy pořádání osvětových akcí pro veřejnost odstartoval Evropský týden lesů. Jsou pořádány pod záštitou ForestCommunicators Network - týmu expertů pro komunikaci v lesnictví při UNECE/FAO. V ČR je vyhlašuje a jejich zaměření připravuje pracovní skupina zabývající se lesní pedagogikou. Jejím cílem je vedle celoplošné lesnické osvěty také podpora spolupráce lesnických organizací.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů