Čtvrtek, 25. dubna 2024

Písecké školy zaplatily loni za energie o 3,36 mil. korun méně

Písecké školy zaplatily loni za energie o 3,36 mil. korun méně

Loňský rok byl prvním rokem ,,ostrého provozu" desetiletého projektu, jehož cílem je významná úspora energií v 18 školských objektechMěsta Písek. Modernizace si vyžádala 18 mil. korun. Ty však bude město splácet postupně z budoucích úspor energie, které má smluvně zaručeny poskytovatelem, společností ENESA. a. s. V roce 2014 smlouva počítala s úsporami v hodnotě 2,56 mil. korun, což představuje 16 % původních nákladů. Skutečné úspory jsou ještě o 0,8 mil. korun vyšší.

,,V roce 2013 se Město Písek pustilo do rozsáhlé modernizacev 13 mateřských a 5 základních školách.Bylyinstalovány dva plynové kotle, 2 300 radiátorů bylo vybaveno dálkově řízenými hlavicemi napojenými na centrální dispečink," říká starostka města Písku Eva Vanžurová.Nyní je každámístnost vytápěna podle rozvrhu a obsazenosti. Systém umožňuje sledovat a upravovat také provoz jednotlivých kotelen. Výsledkem je pokles spotřeby tepla na vytápění a přípravu teplé vody o 17 %. Výraznou úsporu vody přineslo 950 nových perlátorů. Osvětlení, které představujedesítky procent veškeré spotřebované elektrické energie, je díkytisícovce nových úsporných svítidel levnější. Ke snížení účtů za energiepřispěla optimalizací celkové dodávky tepla podle potřeby jednotlivých škol také Teplárna Písek.

Po spuštění energeticky úsporného projektu se počítá s krátkým údobím, kdy je celý systém optimalizován a ne vždy se podaří dosáhnout smluvně garantovaných úspor hned po zahájení.V Písku se povedlo ušetřit o 800.000 korun navíc.

Cílem úsporných projektů je snížení nákladů na energie s důrazem na zlepšení tepelného a světelného komfortu."To je obecně ve školách velký problém. Ve třídách je buď přetopeno, nebo chladno. Díky energetickému managementu, který je součástí tohoto projektu,můžeme v píseckých školách a školkách zajistit optimální podmínky," vysvětluje další přínos Ivo Slavotínek, ředitel ENESA a.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů