Čtvrtek, 28. března 2024

Automobilka Tesla prohloubila ztrátu, prodej byl rekordní

Automobilka Tesla prohloubila ztrátu, prodej byl rekordní

Americký výrobce elektrických aut Tesla Motors v prvním čtvrtletí navzdory rekordnímu prodeji prohloubil ztrátu. Důvodem byly investice do nových produktů a kapacity výroby a růst dolaru. Ztráta za tři měsíce do konce března stoupla na 154 milionů USD (3,7 miliardy Kč) z 49,8 milionu USD ve stejném období loni.

Tesla dodala, že čísla nejsou zcela přesná kvůli pravidlům o účtování příjmů z pronájmu. Po úpravě o tyto položky by ztráta byla nižší, činila by 45 milionů USD, tedy 36 centů na akcii. Analytici dotazovaní agenturou FactSet čekali očištěnou ztrátu 5 centů na akcii. Příjmy stouply o 51 procent na 939,9 milionu USD.

Tesla ve čtvrtletí dodala na trhy rekordních 10.045 vozů, o 55 procent více než před rokem. Objednávky na její vůz Model S rostly v Severní Americe a Evropě. Čína však nadále zaostává za očekávání.

Tesla předpokládá, že letos prodá 55.000 svých vozů Model S a Model X. Sportovně-užitkový Model X má přijít na trh do konce třetího čtvrtletí a zájemci by měli mít možnost začít si ho objednávat na internetu od července. Tesla kvůli spuštění výroby nového vozu v prvním čtvrtletí výrazně investovala do rozšíření karosárny a lakovny.

Generální ředitel Elon Musk dodal, že doufá, že firma příští rok v březnu představí prototyp svého nového vozu Model 3. Ten by měl stát zhruba polovinu toho, co současný Model S, jehož startovací cena je 70.000 USD, a do prodeje by se měl dostat koncem roku 2017, napsala agentura AP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů