Úterý, 16. dubna 2024

Co projedná vláda ve středu (především novou odpadovou legislativu)

Zásadní zasedání vlády z hlediska odpadů a životního prostředí vůbec..

Co projedná vláda ve středu (především novou odpadovou legislativu)

126/15 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů

133/15 Věcný záměr zákona o odpadech

131/15 Věcný záměr zákona o výrobcích s ukončenou životností


453/15 Propagační kampaň sladkovodní akvakultury ve veřejnoprávní televizi

487/15 Strategie dočerpání OPŽP

486/15 Informace o stavu programu Nová zelená úsporám za rok 2014, identifikační číslo programu 115 280

503/15 Výroční zpráva České komise pro UNESCO za rok 2014

Program jednání PDF
DOC
82 kB
132 kB

Vláda má ve středu projednat věcné záměry zákona o odpadech a zákona o výrobcích s ukončenou životností. S ohledem na opakované dotazy médií, přinášíme stručné stanovisko Petra Havelky za ČAOH k oběma bodům předkládaným ze strany ministerstva životního prostředí.

Stručné stanovisko k věcnému záměru zákona o odpadech

"Základním problémem věcného záměru zákona o odpadech jsou citelné finanční dopady na občany i na průmysl. V zákoně se počítá s dokonce několikanásobným zdražením zákonných poplatků za skládkování, které se promítnou do poplatků, které platí občané a firmy. MŽP svůj plán obhajuje ekonomickou analýzou, podle které dopady na obce, při jakékoli míře zdražení, mají být de-facto nulové. Tomu však nevěří prakticky nikdo. Analýzu MŽP opakovaně odmítli jak zástupci průmyslu, svazů obcí i odpadový sektor a žádali její přepracování (více viz zde). MŽP nereflektuje odborné připomínky k ekonomické analýze a stále trvá na své pravdě. Přitom je již obecně známé, že pro podporu recyklace, úpravy odpadů a další omezení skládkování by postačovalo zdražení z nynějších 500 Kč na finálních maximálně 700 Kč, což potvrzuje i samotný recyklační sektor. Podstatně vyšší zdražení je však nutné pro podporu nových spaloven odpadů, které však již ani EU nedoporučuje a nechce na ně poskytovat dotace, a to především kvůli novým vysokým cílům recyklace, které řeší evropský balíček k oběhovému hospodářství. Evropský balíček k oběhovému hospodářství ČAOH podporuje."

Stručné stanovisko k věcnému záměru zákona o výrobcích s ukončenou životností

Tento zákon obsahuje množství novinek, které jsou pozitivním posunem oproti stávajícímu široce kritizovanému a prakticky nekontrolovatelnému stavu v oblasti sběru a zpracování zejména elektrozařízení. Hlavním problémem tohoto zákona je však alarmující omezení tržního prostředí jak ve sběru (více zde), tak ve zpracování upotřebených výrobků. Velmi reálně hrozí, že celá tato část sektoru se přesune do netržního oligopolního nastavení, kde vše budou ovládat tzv. kolektivní systémy (více viz zde). Věc opakovaně kritizoval i antimonopolní úřad (více viz zde + stanoviska ÚOHS). Důsledkem takového nastavení může být jak silné ohrožení investic všech recyklačních subjektů, které stojí mimo kolektivní systémy (nemají s nimi smlouvu), tak budoucí citelné navýšení nákladů na fungování systému recyklace výrobků. Důvod je jednoduchý, kde není dostatečná soutěž a konkurence, tam není třeba být nejlepší a levný. Přitom celý systém recyklace výrobků platí de-facto občané při nákupu nového zboží.

Připomínky ČAOH

Česká asociace odpadového hospodářství pečlivě oba věcné záměry prostudovala a připravila k nim řadu podstatných přípomínek. Své připomínky ČAOH již ve fázi připomíkového řízení zveřejnila a jsou stále k dispozici zde:

Připomínky ČAOH k věcnému záměru zákona o odpadech

Připomínky ČAOH k věcnému záměru zákona o výrobcích s ukončenou životností

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů