Sobota, 20. dubna 2024

NSS zamítl stížnost kraje ve sporu kvůli spalovně v Karviné

NSS zamítl stížnost kraje ve sporu kvůli spalovně v Karviné

Krajský úřad Moravskoslezského kraje neuspěl s kasační stížností proti rozhodnutí, jež loni upozornilo na možnou systémovou podjatost úředníků v územním řízení o spalovně v Karviné. Nejvyšší správní soud (NSS) stížnost zamítl, a potvrdil tak verdikt ostravského krajského soudu, zjistila ČTK z úřední desky. Krajský soud spatřoval možné ohrožení nezávislosti v tom, že město mělo od investora slíbenou stomilionovou kompenzaci za umístění stavby. Projekt je v současnosti zmrazený kvůli chybějícím penězům i dalším komplikacím.

Sporné územní řízení se týkalo stavby nazvané Krajské integrované centrum využívání komunálních odpadů v Moravskoslezském kraji. Karvinský magistrát rozhodl v květnu 2011 o jejím umístění na pozemcích v katastrálních územích Karviná-Doly, Horní Suchá a Doubrava u Orlové. V srpnu téhož roku dal projektu zelenou také krajský úřad.

Z podnětu Hnutí Duha a obce Horní Suchá začal přezkoumávat projekt krajský soud, který také v roce 2012 vydal předběžné opatření, jímž pozastavil platnost územního rozhodnutí. Loni v dubnu pak zrušil rozhodnutí krajského úřadu a nařídil mu, aby se znovu zabýval možnou podjatostí karvinského stavebního úřadu, a to jednak kvůli kompenzacím, jednak kvůli tomu, že Statutární město Karviná i Moravskoslezský kraj jsou akcionáři investora, tedy společnosti KIC Odpady.

Krajský úřad původně nevěnoval možné systémové podjatosti dostatečnou pozornost. "Řízení tak bylo zatíženo vadou, která mohla mít za následek nezákonné rozhodnutí o věci samé," rozhodl loni krajský soud. NSS zatím plné znění svého verdiktu nezpřístupnil, z výroku však vyplývá, že se s hodnocením krajského soudu ztotožnil.

Ekologové projekt dlouhodobě kritizují. Hnutí Duha loni uvedlo, že případná spalovna každý rok pohltí desítky tisíc tun kvalitních recyklovatelných surovin a přispěje k ještě většímu znečištění ovzduší v zatíženém regionu. V souvislosti se spalovnou se v minulosti zmiňovaly náklady až šest miliard korun. Peníze na stavbu nejsou, Evropská unie spalovny příliš podporovat nechce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů