Pátek, 29. března 2024

Indie mohutně investuje do solární energetiky

Indie mohutně investuje do solární energetiky

Německá automobilka BMW, největší výrobce luxusních aut na světě, začne počátkem příštího roku na střechu své továrny v indickém městě Čennaj (do roku 1996 Madrás) instalovat solární panely. Budou jí dodávat nejméně pětinu veškeré elektřiny. "Vyjde to mnohem levněji, než kdybychom proud odebírali z veřejné sítě," řekl šéf továrny Robert Frittrang.

Automobilka tak chce prakticky podpořit dosažení ambiciózního cíle, který stanovil předseda indické vlády Narendra Modi. Podle něj se má výkon elektráren využívajících obnovitelné zdroje do roku 2022 zečtyřnásobit na 175 tisíc megawatt. Indická centrální banka vyzvala komerční peněžní ústavy, aby firmám investujícím do solární energetiky a dalších obnovitelných zdrojů poskytovaly výhodné úvěry. Celkové investice do "čisté energie" v Indii letos přesáhnou deset miliard dolarů ve srovnání se 7,9 miliardy loni.

Indie je sedmým největším investorem světa do solární energetiky. Její instalovaný výkon však zatím představuje jenom procento z celkového elektrárenského výkonu. Pro Indii jsou stále klíčové elektrárny uhelné podílející se na celkové výrobě elektřiny přibližně 60 procenty. Indie tak je třetím největším znečišťovatelem ovzduší na světě za Spojenými státy a Čínou.

V současné době se musí bez elektřiny v Indii obejít asi třetina domácností. Těm často chybí nejenom proud, ale také zdravotně nezávadná voda. Premiér Narendra Modi slibuje, že vláda tento problém vyřeší do roku 2022, kdy bude druhá nejlidnatější země světa slavit pětasedmdesáté výročí nezávislosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů