Čtvrtek, 28. března 2024

Turisté na Šumavě mají dvě nové naučné stezky

Turisté na Šumavě mají dvě nové naučné stezky

Dvě nové naučné stezky se v květnu otevřely šumavským turistům na Klatovsku. Železná Ruda otevřela na začátku měsíce naučnou stezku mapující zajímavosti z historie i současnosti Hojsovy Stráže a okolí, Lesy ČR nyní uvedly do provozu naučnou stezku z Hamrů na vrch Ostrý, sdělili ČTK železnorudský místostarosta Milan Kříž a mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Náklady na obě stezky dosáhly téměř 900.000 korun.

Úprava sedmikilometrové stezky z Hamrů na Ostrý přišla na 702.000 korun. Náročnější, ale bezpečnou turistickou trasu zvládnou i rodiče s menšími dětmi. Trasa vede z Hamrů po převážně upravených značených cestách a nabízí dvě nová stání pro kola a čtyři odpočívadla. Na 14 tabulích se turisté dočtou o fauně, flóře, historii kraje i způsobu hospodaření v lesích.

Po novém kamenném chodníku lze dojít na jeden z nejznámějších vrcholů Šumavy - Velký Ostrý v nadmořské výšce 1293 metrů. Po závěrečném více než kilometrovém stoupání čekají turisty výhledy na Královský hvozd, Šumavu i do vzdálenějších částí jihozápadních Čech a Bavorska. "Za příznivé viditelnosti je možné dohlédnout až k alpským vrcholkům v oblasti Dachsteinu," uvedl klatovský lesní správce Libor Hanzlík.

Další naučnou stezku po obcích, které jsou součástí šumavského střediska Železná Ruda, otevřela tamní radnice na začátku května v Hojsově Stráži. Výchozím místem sedmnáctikilometrového okruhu je kostel Neposkvrněného početí Panny Marie. Stezka má 11 zastavení, na kterých jsou umístěny informační tabule a na některých odpočívadla. "Jedno ze zastavení například připomíná hlásku protivzdušné obrany, která kdysi stávala v lesích poblíž obce," uvedl Kříž. Zajímavostí je podle něj původní betonová panoramatická mapa okolí, která se zde zachovala a nyní byla obnovena. Další zastávkou je vyhlídka na vrchu Liebeshöhe, odkud lze dohlédnout na Královský hvozd.

Vybudování naučné stezky přišlo na přibližně 170.000 korun, 85 procent tvořila dotace z programu přeshraniční spolupráce Cíl 3.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů