Úterý, 19. března 2024

Vladimír Dlouhý: Nové odpadové zákony mohou mít negativní dopad na podnikatele

Vladimír Dlouhý: Nové odpadové zákony mohou mít negativní dopad na podnikatele

Současný odpadový zákon by měly v následujících měsících nahradit dva nové předpisy. Ty budou vycházet jednak z věcného záměru zákona o výrobcích s ukončenou ľivotností, který vláda projednala v minulém týdnu, a dále z věcného záměru zákona o odpadech, jemuľ se bude vláda věnovat dnes. Hospodářská komora ČR nesouhlasí s obsahem věcných záměrů obou navrhovaných zákonů, který vychází z Ekonomické analýzy Plánu odpadového hospodářství ČR, která nereflektuje reálný stav věci, není kvalitně zpracována a navíc nebyla s partnery dopředu konzultována.

,,Ekonomická analýza Plánu odpadového hospodářství ČR je postavena na několika chybných premisách a navíc nenaplňuje princip fiskální neutrality. Očekávaný dopad na ľivnostníky přitom v některých bodech představuje aľ 50% navýąení nákladů. První chybný předpoklad ekonomické analýzy, jeľ zásadním způsobem ovlivňuje podnikatele, je nerealistický nárůst počtu ľivnostníků zapojených do odpadových systémů měst a obcí. Druhý chybný předpoklad ovlivňující celkově ąpatnou kvalitu ekonomické analýzy je celkový pokles mnoľství odpadů, který není nikterak smysluplně odůvodněn," uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora ČR apeluje na to, aby byla tato ekonomická analýza zasazena do reálného rámce, neboť, na základě takto nekvalitního materiálu nemůže vzniknout kvalitní paragrafové znění nových odpadových zákonů. ,,Za zcela iracionální povaľujeme i chybějící kvantifikaci dopadů, například několikanásobného navýšení skládkových poplatků, na obce, města a především na podnikatele," dodal Dlouhý.

HK ČR považuje rovněž za zásadní sladit čerpání prostředků EU s novými normami, aby nenastal rozpor v tom, co je možné podpořit a co je a není v zákoně umožněno.

Zdroj: www.komora.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů