Pátek, 19. dubna 2024

Na Blanensku vznikne linka na recyklaci fotovoltaických panelů

Na Blanensku vznikne linka na recyklaci fotovoltaických panelů

Ve Lhotě Rapotině na Blanensku by letos měla vzniknout linka na recyklaci fotovoltaických panelů, která by jich měla ročně zpracovat kolem 2000 tun. V plánu to má společnost Bambas Elektroodpady z blízké Skalice nad Svitavou, kde už jednu linku provozuje a kde se věnuje i výzkumu, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.

Ve Skalici nad Svitavou firma začínala v roce 2013 s kapacitou zhruba 1000 tun za rok, postupně ji rozšiřuje na kapacitu 2500 tun ročně. Ve Lhotě Rapotině bude mít v průmyslovém areálu v místě někdejších skladů další linku. Práci tam získá ve dvousměnném provozu 12 lidí.

Firma je jednou z více než deseti, které se v Česku zabývají likvidací a recyklací vysloužilých fotovoltaických panelů. Spolupracuje s firmou 4Re, která se od roku 2006 zabývá těmito panely a vývojem technologie jejich recyklace. "Ta dnes umožňuje maximální zhodnocení prvků získaných demontáží a následnou recyklací," píše se na webu firmy. První linka s touto technologií byla instalována právě ve Skalici, další linky používají například společnosti REsolar, PV Cycle či Saperatec.

Vyhláška o recyklaci fotovoltaických panelů vešla v platnost v lednu 2013 a nařizuje každé elektrárně platit poplatek 8,50 Kč za kilogram panelu. Peníze míří na speciální účet a v budoucnu se využijí na ekologickou likvidaci panelů. Vzhledem k boomu solárních elektráren před rokem 2010 a životnosti panelů se očekává hlavní vlna recyklace mezi lety 2030 a 2040.

Firma Bambas Elektroodpady se zabývá i zpracováním odpadů z dalších elektrozařízení a v roce 2013 měla 15 zaměstnanců a tržby téměř 20 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů