Čtvrtek, 18. dubna 2024

71 000 zbytečných úmrtí v Evropě, 4 630 kvůli českým elektrárnám - cena za nedostatečné limity znečištění

71 000 zbytečných úmrtí v Evropě, 4 630 kvůli českým elektrárnám - cena za nedostatečné limity znečištění

71 000 zbytečných předčasných úmrtí v důsledku zvýšeného rizika mrtvice, srdečních onemocnění, rakoviny plic a dalších nemocí souvisejících se znečištěním ovzduší - takový důsledek by v následující dekádě mohlo mít pro Evropany schválení nedostatečně přísných limitů znečištění z uhelných elektráren, které se právě připravuje v EU. Náklady na související zdravotní služby a přes 23 milionů ztracených pracovních dnů by mezi lety 2020 až 2029 stály evropské daňové poplatníky celkem 52 miliardy euro. Vyplývá to z nové nezávislé expertní studie, kterou si nechaly vypracovat organizace Greenpeace a EEB. [1]

Nová analýza srovnává potenciální zdravotní dopady emisních limitů, jak je v současné době navrhuje EU, a srovnává je s potenciálními dopady při uplatnění skutečně nejlepších dostupných technik (BAT - Best Available Techniques). Studie obsahuje i data o znečištění pocházející z jednotlivých členských zemí. Pokud by byly na české elektrárny uplatněny méně přísné limity, škodliviny vzniklé v ČR navíc oproti skutečným nejlepším dostupným technikám by mohly v průběhu deseti let způsobit 4 630 předčasných úmrtí, 1,5 milionu zameškaných pracovních dní a ekonomické náklady ve výši 3,4 miliardy euro.

Současný proces stanovující nové normy pro znečištění z průmyslových zařízení je skvělou příležitostí snížit toxické emise, na jejichž následky umírají každoročně tisíce lidí. Jenže limity, které Unie nyní navrhuje, jsou nedostatečně přísné - mnohem přísnější mají již v současnosti uhelné elektrárny nejen v USA či Japonsku, ale dokonce i v Číně.

,,Opravdové nejlepší dostupné technologie by znamenaly čistější vzduch a v celé EU by mohly zamezit desetitisícům předčasných úmrtí a mnoha onemocněním dospělých i dětí. Bohužel místo veřejného zájmu a zdraví všech obyvatel zatím vyhrává zájem průmyslových firem, jejichž zástupci mají při přípravě nových limitů hlavní slovo," komentuje Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR.

Letos v březnu Greenpeace zveřejnilo studii [2], která varovala, že proces tvorby nových emisních limitů je fakticky ovládán velkými znečišťovateli: v tzv. technické sevillské skupině, která nová pravidla navrhuje, mají průmyslové podniky výraznou většinu (část jich zde působí otevřeně, část pak jako součást vládních delegací jednotlivých zemí).

V rámci směrnice o průmyslových emisích v současné době EU aktualizuje své emisní limity pro velká průmyslová zařízení včetně uhelných elektráren pro škodlivé emise oxidu siřičitého (SO2), oxidy dusíku (NOx), rtuti (Hg) a jemných prachových částic (PM2,5). Nové limity pro období 2020-2029, stanovené v tzv. závazných referenčních dokumentech (BREF - BAT Reference Documents), mají zohledňovat nejlepší možné technologie, ale současný návrh předpokládá mnohem mírnější limity než u již existujících elektráren v Evropě, Číně či USA.

Příští týden bude o podobě nových emisních limitů rozhodovat evropská expertní skupina. Její návrh pak bude (pravděpodobně na podzim) schvalovat Evropská komise a Evropská Rada.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů