Čtvrtek, 28. března 2024

V Plzni jezdí české elektrobusy

V Plzni jezdí české elektrobusy

Dnes poprvé vyrazily do ostrého provozu na pravidelné linky v Plzni dva nejnovější moderní elektrobusy, které byly vyvinuty a vyrobeny plzeňskou společností Škoda Electric. Zároveň byla do provozu uvedena nová nabíjecí stanice ze Škodovky. Celý projekt vývoje elektrobusů včetně stavby nabíjecí stanice je zastřešen prestižním evropským projektem ZeEUS (Zero Emision Urban Bus System), který se věnuje různým řešením elektromobility v oblasti veřejné dopravy.

,,V říjnu loňského roku jsme představili první z dvojice rychlonabíjecích elektrobusů a jsme hrdí, že se nám podařilo uvést projekt do ostrého provozu. Elektrobus Škoda Perun HP (High Power) představuje moderní ekologický trend v oblasti městské hromadné dopravy. Jedná se o plnohodnotnou alternativu městského nízkopodlažního autobusu," říká Pavel Kuch, vedoucí plzeňského projektu.

Elektrobus využívá bateriové články Li-ion (lithium-iontové) se schopností generování vysokého výkonu. Lze jej rychle (v intervalu 6 - 8 minut) dobít na plnou kapacitu s výkonem až 600 kW / proudem až 1000 A. Takto zotavený elektrobus je připraven na dalších 30 km jízdy a tímto způsobem může operovat v podstatě nepřetržitě. Jedná se o plnohodnotný městský nízkopodlažní autobus s přepravní kapacitou 82 cestujících (27 + 1 sedících) a maximální rychlostí až 80 km/hod. Možná je navíc volitelná výbava v různých úrovních dle požadavků zákazníka.

Dobíjení zajišťuje plně automatická nabíjecí stanice Škoda, která dobijí baterie na dalších několik desítek kilometrů čistě elektrického provozu za 6 až 8 minut. Propojení e-busu a dobíjecí stanice se provádí pomocí plně automatizovaného dobíjecího ramena s kontakty umístěnými na střeše vozidla.

Elektrobus Škoda Perun HP bude od počátku roku 2015 v testovacím provozu v Plzni na linkách dopravního podniku v rámci evropského projektu ZeEUS (Zero Emission Urban System). Cílem projektu ZeEUS je detailní sběr provozních dat a klíčových parametrů, která povedou k nejlepšímu řešení v oblasti elektromobility pro veřejnou dopravu a stanovení další strategie vývoje. Zapojenými městy jsou kromě Plzně: Barcelona, Londýn, Stockholm, Münster, Bonn a Cagliari. Koordinátorem projektu je mezinárodní asociace pro veřejnou dopravu - UITP. Partnerství pod hlavičkou projektu uzavřely Škoda Electric, Plzeňské městské dopravní podniky, Plzeňská teplárenská a také Západočeská univerzita v Plzni, která se zabývá vyhodnocením projektu.

Další informace:

Michal Tobrman
Škoda Transportation
731 462 730
michal.tobrman@skoda.cz

ZDROJ:www.skoda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů