Čtvrtek, 25. dubna 2024

Příbram si pořídí nové kontejnery na bioodpad a svozovou techniku

Příbram si pořídí nové kontejnery na bioodpad a svozovou techniku

Příbram si pořídí další kontejnery na bioodpad, o jejichž využívání má veřejnost zájem. Umožní to devítimilionová dotace, zhruba milion přidá ze svého rozpočtu město. Část prostředků radnice využije i na pořízení svozové techniky a vybavení kompostárny, řekl ČTK starosta Jindřich Vařeka (ANO).

Peníze jsou určeny na pořízení 93 kontejnerů na bioodpad a techniky, která je k zajišťování těchto služeb zapotřebí. "Budeme si moci pořídit svozové auto na kontejnery na bioodpad, kolový nakladač a bubnový třídič kompostu," uvedl Vařeka.

V současnosti je po městě rozmístěno 45 kontejnerů na bioodpad, radnice je má pronajaty od soukromé firmy. S jejich využíváním se počítá zhruba do konce roku. V květnu k nim město přidá 50 vlastních kontejnerů, které už má nakoupené, a v říjnu dalších 93, na jejichž pořízení využije dotaci.

"Je po tom veliká poptávka, zvláště ve vilových čtvrtích a podobně. Kromě malých kontejnerů přistavujeme velké kontejnery, do kterých občané mohou vozit trávu. Teď je zrovna období, kdy to potřebují nejvíc," uvedl starosta.

Od letošního dubna začal v obcích platit povinný sběr biologicky rozložitelného komunálního odpadu, který podle vyhlášky musejí radnice svým občanům zajistit. Do bioodpadu patří například slupky z ovoce a zeleniny, větve a tráva. Povinnost třídění potrvá do konce října. Řada měst sběr biodpadu podporuje různými formami už několik let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů