Středa, 24. dubna 2024

Plzeň už 14 let snižuje spotřebu energií ve většině ze 135 budov

Plzeň už 14 let snižuje spotřebu energií ve většině ze 135 budov

Plzeň už 14 let snižuje spotřebu energií a vody ve svých objektech i v budovách příspěvkových organizací. Pokles vykazuje většina ze 135 objektů, a to i přesto, že řadu z nich město přistavovalo a přibyly tam spotřebiče. Úspora v řádu desítek milionů korun se daří díky zateplování, výměně starých zdrojů tepla, proškolování zaměstnanců a odhalování tepelných ztrát termovizní kamerou, řekl ČTK Miloslav Soukup, vedoucí správy infrastruktury města.

"Loni se snížila spotřeba oproti průměru let 2001 až 2012 u 113 objektů, u 14 budov je spotřeba stále na zhruba stejné úrovni, pouze u osmi objektů registrujeme nárůst," řekl. Evidentní je to u skupiny 50 budov sledovaných od roku 2001. Za tu dobu ušetřily téměř 40 procent energie, tedy přes 65.000 gigajoulů (GJ), což představuje úsporu více než 29 milionů korun ročně; za léta 2002 až 2014 celkem 135 milionů Kč.

Roční spotřeba energie ve všech sledovaných objektech města a jeho příspěvkových organizací činí 186.000 GJ, přičemž největší podíl má teplo nakupované ze soustavy centralizovaného zásobování (62,4 procenta), dále město využívá elektřinu a zemní plyn.

"Vývoj ročních spotřeb energie a vody sledujeme a vyhodnocujeme už 14 let, systematický přístup tehdy nastartoval Program snižování energetické náročnosti v objektech města," uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Podle ekonomického náměstka primátora Pavla Kotase (ČSSD) se díky rozumnému čerpání dotací i použití vlastních peněz městu daří snižovat energetickou náročnost budov.

Výrazným úsporám pomáhá zateplování plášťů. Například u škol dosud zajistila Plzeň komplexní nebo dílčí zateplení u 58 z 85 objektů. Velký vliv má podle Soukupa také energetické manažerství, kdy zaměstnanci pravidelně sledují a vyhodnocují spotřeby, provádějí opatření a školí uživatele budov o správném vytápění a větrání. K úsporám pomáhají měřidla teploty, koncentrace oxidu uhličitého a relativní vlhkosti. "Se správci budov provádíme termovizní snímkování a analýzu termogramů. To pomáhá efektivně plánovat údržbu, opravy i kontrolovat kvalitu provedené práce," řekl Soukup. Přínos manažerství odhaduje na pět až deset procent z celkových nákladů. Plzeň ročně vynakládá přes 150 milionů korun na nákup energie a vody, pětiprocentní přínos tedy představuje asi 7,5 milionu Kč za rok.

Samostatně město sleduje vývoj spotřeby elektřiny na veřejné osvětlení. Od roku 2000 je trvale mírně nad 11.000 megawatthodinami, a to i přes skutečnost, že počet svítidel se za 14 let zvýšil o čtvrtinu na současných téměř 21.000. Spotřeba na jedno svítidlo se tak snižuje.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů