Sobota, 20. dubna 2024

Tak jsme se konečně dočkali

Tak jsme se konečně dočkali

Po letech marných dohadů, vyčkávání a neustálých změn máme konečně novou Státní energetickou koncepci. Energetici ji vesměs přijímají kladně, ekologové už méně, ale úplná shoda stejně nebyla možná.

Jakkoli se může zdát představa nahrazení plánovaných jaderných bloků větrnou energií pro někoho lákavé, mě představa lesa stožárů v malé české kotlině spíše děsí. A navíc, větru dešti poroučet stále neumíme, zatímco jaderné reakci ano, tedy pokud zajistíme všemi dostupnými prostředky stav, který se nevymkne kontrole.

To potenciál střech našich domů se snad bude zamlouvat všem. Ekologům, energetikům, Energetickému regulačnímu úřadu i majitelům domů, kteří už nebudou mít cestu k částečné energetické soběstačnosti tak trnitou. Ale zpět k legislativě.

Koncepci máme, energetický zákon je snad už na dobré cestě, i když ten má kritiků ještě podstatně více, a v polovině května vláda schválila také věcný záměr zákona o odpadech, který má určit nová pravidla při nakládání s odpady pro občany, obce a firmy.

Po dlouhodobé koncepci a stabilní legislativě volají energetici už pěknou řádku let, jenže samotné zákony ještě nejsou konečnou výhrou.

Energetika je během na dlouhé tratě. Každá změna se projevuje až po několika letech a letos je už pěkně cítit, že se v nestabilním prostředí do velkých a nejistých investic nikomu moc nechce.

I za předpokladu, že investoři uvěří v další stabilitu legislativy, bude trvat poměrně dlouho, než nastartují nové, větší projekty, které nám zajistí energii do příštích let a které pomohou nahradit neekologické stávající zdroje.

A já se ptám: Budou ještě investoři ochotni uvěřit tomu, že se hned příští vláda nepustí do dalších pokusů o změny v nasměrování kormidla českého energetického mixu?

AUTOR: Michael Málek

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů