Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vídeň je připravena žalovat Česko kvůli jádru
Rakousko nevylučuje podání žaloby na Česko u Soudního dvora Evropské unie kvůli plánům postavit nové reaktory. Zatím však Vídeň čeká na to, zda česká vláda pro takový projekt schválí státní podporu, uvedl rakouský ministr životního prostředí Andrä Rupprechter. Podle českého ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka je Česko připravené s Rakušany jednat. První setkání se uskuteční už počátkem června.

Češi po sobě nezanechávají tolik odpadu jako obyvatelé západní Evropy. Tedy alespoň podle statistik unijního statistického úřadu Eurostat. Podle posledních známých čísel z roku 2013 vyprodukoval průměrný Čech 307 kilogramů odpadu, zatímco průměr za Evropskou unii dosahuje 481 kilogramů.
Výsledek nicméně zkresluje nejednotná metodika. Země s nízkými hodnotami (typicky nové členské země EU) do tohoto množství nezahrnují tříděné komunální odpady - plasty, papír a další.
Na druhou stranu Česká republika zaostává ve svém přístupu ke komunálnímu odpadu. V nejvyspělejších zemích Evropské unie jde zhruba třetina na energetické využití, třetina k recyklaci a bioodpady směřují do kompostáren. Realitou České republiky zůstává odvoz více než poloviny obsahu popelnic a pouličních kontejnerů na skládky.

Poláci zablokovali obnovu Modré hřebenovky
Varšava odmítla česko-polský projekt obnovy turistických tras Modré hřebenovky za 280 milionů korun, jenž by podpořil rozvoj Euroregionu Nisa. Trasa kdysi vedla z Krušných hor přes Ještědský hřbet a Jizerské hory do Krkonoš, odkud pokračovala až na Praděd. Místo obnovy trasy dali Poláci přednost projektu za sto milionů korun, který bude určen na marketingové služby či propagaci pohraničí.

Na Brdech budou čtyři chráněné přírodní zóny
Péče o cennou přírodu ve vznikající Chráněné krajinné oblasti Brdy má už jasné obrysy. Na ministerstvu životního prostředí dokončili připomínky k návrhu vyhlášky, která stanovuje čtyři zóny ochrany přírody. Platit by měla od ledna příštího roku. Vznikne tak území o rozloze 345 kilometrů čtverečních v místech vojenského újezdu, který se koncem roku zruší. Vytvoření nové oblasti se dotkne katastrálních území 34 obcí.

Zloději kradli naftu a podpálili rafinerii u Kyjeva
Mohutný požár v noci na dnešek zachvátil zásobníky ropy v rafinerii v obci Vasylkiv jihozápadně od Kyjeva. Z místa havárie se celé dopoledne ozývaly výbuchy, hasičům nestačila technika a povolána byla národní garda. Podle agentury UNN zahynuli nejméně čtyři lidé, jedenáct dalších bylo zraněno a šest osob je nezvěstných. Podle předběžných informací oheň zavinili zloději, kteří se pokoušeli z jedné z nádrží odčerpat palivo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů