Úterý, 19. března 2024

V Jordánsku bude největší solární elektrárna na Blízkém východě

V Jordánsku bude největší solární elektrárna na Blízkém východě

Jordánsko dnes oficiálně zahájilo výstavbu největší solární elektrárny na Blízkém východě. Investice do elektrárny o výkonu 52,5 megawattů má činit 170 milionů USD (4,1 miliardy Kč), uvedla agentura ANSA. Jordánsko doufá, že elektrárna mu pomůže zmírnit negativní dopad vysokých cen paliv a vytvoří životaschopný alternativní zdroj energie.

Premiér Abdalláh Ansúr při zahájení projektu uvedl, že nová elektrárna je pro Jordánsko potřebná, protože země velmi poškodily dopady arabského jara, zejména zastavení dodávek plynu z Egypta. Ztráty takto způsobené odhaduje na tři miliardy jordánských dínárů (103,1 miliardy Kč). Jordánsko věří, že projekt je začátkem dlouhodobé strategie na rozšíření škály zdrojů energie.

Elektrárna se nachází na jihu země, ve městě Maan, na rozloze dva miliony metrů čtverečních. Výstavba má být dokončena v polovině roku 2016 a s produkcí elektřiny se začne do září 2016. Očekává se, že po dokončení pokryje elektrárna zhruba jedno procento celkové spotřeby elektřiny v zemi. Poptávka po elektřině v zemi má do roku 2020 růst o pět procent ročně, země se proto snaží rychle rozvinout nové zdroje výroby elektřiny, aby zabránila v budoucnosti nedostatku elektřiny.

Jordánsko také nyní staví vlastní jadernou elektrárnu a má v plánu i další velké projekty na výrobu elektřiny, včetně větrných a solárních elektráren a dovozu zkapalněného zemního plynu.

Jordánsko má podle odhadů 330 slunečních dní v roce. Průměrný počet slunečních dní v okolí města Maan pak patří mezi nejvyšší na světě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů