Pátek, 26. dubna 2024

Nejnovější tramvaje Škoda ForCity Plus získaly typové schválení na Slovensku

Nejnovější tramvaje Škoda ForCity Plus získaly typové schválení na Slovensku

Nejnovější tramvaje vyrobené společností Škoda Transportation získaly typové schválení na Slovensku a průkazy způsobilosti pro již dodané kusy. Jedná se o moderní vozidla ForCity Plus pro slovenskou metropoli Bratislavu jak v obousměrné, tak v jednosměrné variantě. Celkem jich do hlavního města Slovenska zamíří 45 do konce letošního roku.

,,K dnešnímu dni je v Bratislavě předáno deset tramvají, které nabízí především komfortní a bezpečné cestování. Přispívá k tomu zejména dostatek místa, vhodné umístění zádržných systémů a také velmi klidný chod tramvají. Vozidla jsou navíc kompletně klimatizována, včetně kabiny řidiče. Jsem velmi rád, že jsou cestující s novými tramvajemi v moderním designu spokojeni a vozidla se stávají nedílnou součástí podoby slovenského hlavního města," říká Jaromír Jelínek, obchodní ředitel Škoda Transportation.

Všechny bratislavské tramvaje jsou pro rozchod 1000 mm a koncové podvozky jsou plně otočné. Vozidla jsou vybavena šesti trakčními motory, každý z motorů o výkonu 100 kW, což poskytuje vozidlu výborné dynamické vlastnosti. Jejich maximální provozní rychlost je 65 km/h. Snadno dostupná elektrická výzbroj se nachází na střeše vozidla, při brzdění navíc dochází k rekuperaci energie, což společně s asynchronními trakčními motory snižuje náklady na provoz i údržbu.

Do jednosměrných pětičlánkových tramvají 29 T se vejde až 241 cestujících, z toho míst k sezení je 69 a do obousměrných tramvají 30 T se vejde 242 cestujících (z toho je 52 míst k sezení). Pro cestující se sníženou pohyblivostí je připravena výklopná plošina. Vozidla zároveň disponují kamerovým systémem s šesti vnitřními a šesti vnějšími kamerami, které zvyšují bezpečnost cestujících. Samozřejmostí je také přehledný audiovizuální a informační systém včetně zařízení pro hlasovou komunikaci mezi nevidomými cestujícími a řidičem.

Společnost Škoda Transportation podepsala dva kontrakty na dodávku tramvají pro slovenskou metropoli Bratislavu v červenci. Jednalo se o celkem patnáct obousměrných moderních tramvají za 39,3 milionů euro a patnáct jednosměrných tramvají za 36,75 milionů euro. Součástí obou tendrů byly také dvě opce na dodávku dalších patnácti tramvají každého typu. Během roku 2014 byly zúčiněny obě dvě opce na dalších 30 tramvají ForCity Plus - patnáct obousměrných bude dodáno v roce 2015 a patnáct jednosměrných bude dodáno v roce 2016.

ZDROJ: skoda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů