Středa, 24. dubna 2024

Brno - Kraví Hora: Centrum léčivých rostlin představí jedovaté rostliny

Brno - Kraví Hora: Centrum léčivých rostlin představí jedovaté rostliny

Na jižním úbočí Kraví hory se nachází veřejnosti méně známá botanická zahrada Lékařské fakulty Masarykovy univerzity - Centrum léčivých rostlin. Lze v ní vidět největší živou sbírku léčivých rostlin u nás a od 18. června do 5. července výstavu jedovatých rostlin. Ta představí výběr v České republice rostoucích nebezpečných rostlin, doplněný informačními panely a ukázkou jejich pěstování přímo v zahradě. Tato část výstavy probíhá ve spolupráci s Botanickou zahradou hlavního města Prahy.

Zahrada o rozloze 0,9 ha vznikla již v polovině 50. let 20. století a pěstuje se v ní rostlinný materiál pro výuku mediků a výzkumné práce vědců. Je také atraktivním prostředím pro praktické vyučování studentů všech stupňů škol i pro poučení veřejnosti.
Centrum se specializuje na pěstování široké škály léčivých rostlin. Kromě oficiálních léčivek, které jsou důležité pro farmaceutický průmysl, se v zahradě nacházejí rostliny používané v tradičním léčitelství mnoha oblastí světa. Sortiment pěstovaných rostlin však nezahrnuje pouze rostliny léčivé. Významnou skupinu tvoří rostliny toxické, které se v lékařství uplatňovaly v minulosti a v dnešní době se často stávají předlohou pro syntézu moderních léčiv.
Zahradu je možné navštívit i v rámci její pravidelné otevírací doby od května do září ve všední dny od 9.00 do 15.00 hodin, každou středu až do 18.00 hodin. Centrum léčivých rostlin se nachází na adrese Údolní 74 v blízkosti bazénu na Kraví hoře. Zahrada je vzdálená asi 150 metrů od konečné zastávky tramvaje číslo 4 na náměstí Míru.

ZDROJ: MČ Brno - střed

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů