Sobota, 20. dubna 2024

Domažlice spustily provoz nové kompostárny

Domažlice spustily provoz nové kompostárny

Provoz nové kompostárny, která likviduje bioodpad z domácností, spustily v minulých dnech Domažlice. Jedenáctitisícové město navíc rozdává lidem hnědé popelnice na bioodpad, které technické služby vyvážejí jednou týdně. Do nakládání s bioodpady město investovali miliony korun, velkou měrou pomohly také získané dotace, řekl ČTK starosta Miroslav Mach.

"V této chvíli je už celá plocha naplněná posekanou trávou, která letos rychle roste. Je tedy založeno na první zkušební tvoření kompostu," řekl. Město nechalo kompostárnu postavit s nejvyšší možnou podporovanou kapacitou. První rok provozu bude zkušební. "Připravujeme také smlouvy, na základě kterých by k nám mohl být bioodpad svážen i z okolních obcí," uvedl starosta. Vzniklý kompost využijí správci městské zeleně pro záhony, parky a veřejná prostranství. Dotace pomohly městu zaplatit 90 procent ceny kompostárny za 5,4 milionu korun. Město doplatilo 543.000 korun.

Radnice letos také rozdala lidem hnědé popelnice na rostlinný bioodpad a koupila speciální nový vůz na svoz bioodpadu. Vůz a 400 popelnic o objemu 120 litrů vyšly na 4,5 milionu korun, z toho 85 procent hradil Fond soudržnosti EU a pět procent Státní fond životního prostředí. Popelnice si už vzalo víc než 200 lidí. Obyvatelé města mohou trávu či listí odvézt zdarma do sběrného dvora, odkud se převeze do kompostárny.
Městům od letoška nová vyhláška zavedla povinnost zajistit pro své obyvatele třídění bioodpadu. Kompostárnu postavily také například Klatovy, které mezi lidi díky získané dotaci také zdarma rozdaly 1400 kompostérů.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů