Pátek, 19. dubna 2024

VIETNAM: Od roku 2016 budou ceny elektřiny určovány tržním mechanismem

VIETNAM: Od roku 2016 budou ceny elektřiny určovány tržním mechanismem

Místní maloobchodní cena elektřiny bude od roku 2016 určována na základě tržního mechanismu. Uvedl to dne 11. 6. v Hanoji ministr průmyslu a obchodu Vu Huy Hoang.

Ministr prohlásil, že dodávky elektřiny se od roku 2011 zlepšily a že preventivní kapacita dosahovala 25-30 % celkové poptávky v zemi.

Poznamenal, že cena elektrické energie musí být založena na tržním mechanismu pod dohledem vlády tak, aby z podnikání v energetice byly generovány přiměřené zisky. Vietnam podle vyjádření ministra bude realizovat cenový plán transparentně, aby se investoři investování do tohoto sektoru nemuseli obávat.

Nicméně, většina podniků, zejména zahraničních firem, vyjádřila znepokojení nad nedostatkem energie v jižním regionu země.

K tomu ministr uvedl, že největšímu energetickému podniku EVN (Electricity Vietnam) bylo na základě prognózy, která poukazovala na možný nedostatek energie v jižních oblastech již v letech 2017-2018, uloženo realizovat devět doplňkových energetických projektů, zaměřených na dodávky elektřiny do jižních oblastí.

V současné době tvoří podíl vlády ve výrobě a distribuci elektrické energie 97 %. Většina ekonomů se proto domnívá, že z důvodu nedostatečné konkurence na trhu nebude zavedení tržní regulace cen v zásadě možné.

Zdroj: Vietnam News
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Ho Či Minhově Městě

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů