Úterý, 19. března 2024

Začíná platit novela zákona o hospodaření s energií

Zpřesňuje povinnosti pro energetické průkazy při prodeji nemovitostí...

Začíná platit novela zákona o hospodaření s energií

Od 1. července 2015 začíná platit novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií. Přinese změny například v průkazech energetické náročnosti pro prodávané budovy a pomůže zjednodušit program Nová zelená úsporám.

Novela například upravuje pravidla pro průkazy energetické náročnosti budov (PENB). Ruší povinnost prodávajícímu předkládat tyto průkazy pro domy postavené a naposledy zrenovované před rokem 1947, pokud s tím majitel souhlasí a zároveň se nemovitost nikde neinzeruje. ,,Považujeme to za logický krok, protože u nemovitostí postavených před rokem 1947, které ani později neprošly žádnou významnou rekonstrukcí je zřejmé, že jsou velmi nehospodárné (mohou být tedy automaticky považovány za nejhorší kategorii G). Staré budovy se také často prodávají na demolici nebo k rekonstrukci. Vypracování průkazu energetické náročnosti je v těchto případech nadbytečné,"říká ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Další pozitivní změnou je zpřesnění povinností pro realitní kanceláře, které musí zveřejňovat v inzerátech na nemovitosti energetickou třídu budovy. Pokud nyní realitky od vlastníka nemovitosti neobdrží průkaz, budou podle novely muset v nabídce uvést nejhorší energetickou třídu G, jinak se vystaví sankcím nejen prodejce, ale i ony.

Sněmovnou nakonec také prošlo zrušení časové povinnosti pro bytové domy mít průkaz energetické náročnosti. To znamená, že při prodeji bytů nastane komplikovaný proces, kdy majitel požádá sdružení vlastníků jednotek (SVJ), které má pod pokutou do 200 tisíc korun povinnost průkaz zpracovat. Pokud ho majitel bytu přesto nedostane, bude moct vykázat faktury za energie. Jak ale upozorňuje Petr Holub, problém může nastat při prodeji bytu přes realitní kancelář. ,,Realitka musí dle zákona kvůli absenci průkazu v inzerátu uvést nejhorší energetickou třídu G. Tím dojde ke snížení hodnoty majetku prodávajícího, protože reálně má byt třeba nově zateplený a energeticky úsporný," varuje Holub.

Dále zákon zjednodušuje podmínky pro program Nová zelená úsporám. Dává poskytovateli dotací možnost nechtít od žadatelů energetický posudek od auditora. Nově bude moci vyžadovat třeba pouze posouzení od zpracovatele průkazů energetické náročnosti budov. ,,Problém je, že auditorů je v Česku jen 400 a aktivně jich v oblasti budov pracuje odhadem tak 150. Energetických specialistů je ale 1400. To umožní jednodušší přípravu žádostí například u rodinných domů nebo u výměny zdroje, kde je podrobnější dokumentace zbytečnou bariérou," komentuje změnu Holub.

Všechny zákonné povinnosti ohledně průkazů lze přehledně najít na internetových stránkách www.prukaznadum.cz. Mimo jiné zde lze jednoduše zadat typ nemovitosti (bytový dům, komerční budova atd..) a situaci (prodej, pronájem,..) a systém automaticky uživateli vypíše, zda má povinnost zpracovat průkaz či nikoliv. Tato funkce je již aktualizovaná dle právě platné novely.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů