Čtvrtek, 28. března 2024

V Libanonu přispívá SUEZ environnement k přeměně hory odpadků na park

Zpracování odpadů po dlouhou dobu spočívalo v jejich odvozu na otevřené skládky...

V Libanonu přispívá SUEZ environnement k přeměně hory odpadků na park


Následky tohoto způsobu nakládání s odpadem jsou katastrofální - jak pro zdraví lidí, tak pro životní prostředí.

Více než třicet let vyrůstala poblíž libanonského města Saida otevřená skládka, z níž se postupně stala skutečná hora odpadků o výšce přes 50 metrů a délce 375 metrů.

Objem odpadu, který zde byl uložen, se odhaduje na 1 500 000 m3.

hora

Díky podpoře z rozvojového programu OSN se město Saida mohlo v roce 2013 obrátit na společnost SUEZ environnement a s její pomocí zavést účinný model zpracování a využívání odpadu a zbavit krajinu hory odpadků. Na technickém řešení a realizaci projektu se významně podílí čeští odborníci ze SITA CZ a.s., která je součástí obchodní značky SUEZ environnement.

Pro obnovu zasažené části Saidy vystavil SUEZ environnement ve spolupráci s libanonským partnerem provoz, ve kterém se odpady třídí a recyklují. Přivážený odpad je laboratorním zařízením monitorován, aby bylo možné zajistit optimální míru třídění a recyklace. Díky těmto opatřením se objem odpadů snížil přibližně na polovinu. V průběhu roku 2015 budou postavena technická zařízení zaměřená na následnou péči. První z nich - zařízení zmirňující nepříjemný zápach - je již dokončeno.

Projekt zahrnuje ještě další významný cíl do budoucna: obnovit lokalitu tak, aby se z ní stala součást životního prostoru. SUEZ environnement proto v areálu vybuduje veřejný park, inspirovaný kulturní tradicí města Saida. Park bude nabízet možnosti trávení volného času, včetně divadla pod širým nebem.

Fotogalerie z likvidace hory odpadů zde

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů