Středa, 24. dubna 2024

Plzeňské hutě Pilsen Steel dostaly od ČIŽP pokuty za 250.000 Kč

Plzeňské hutě Pilsen Steel dostaly od ČIŽP pokuty za 250.000 Kč

Dvě pokuty za celkem čtvrt milionu korun udělila plzeňským hutím a kovárnám Pilsen Steel Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Firma podle inspekce neprovedla zkoušky těsnosti potrubí a nádrží s velmi nebezpečnými látkami a špatně třídila odpad. Obě pokuty nabyly právní moci, sdělila dnes ČTK mluvčí ČIŽP Radka Burketová.

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel předloni odvrátily konkurz a loni prošly soudem povolenou reorganizací. I letos se ale údajně potýkají s problémy a společnost s více než 800 zaměstnanci má dlouhé odstávky výroby.

První pokutu od inspekce ve výši 200.000 korun dostala firma za to, že nedodržovala havarijní plán stanovený pro případ ekologické havárie. Od února 2012 do srpna 2014 totiž neprovedla požadované zkoušky těsnosti skladovacích nádrží a potrubních rozvodů u dvouplášťových zásobníků a nádrží o celkovém objemu téměř 2500 metrů krychlových. "Látky skladované v těchto nádržích jsou ve smyslu vodního zákona zařazeny mezi zvlášť nebezpečné a patří do skupiny perzistentních minerálních olejů a perzistentních uhlovodíků ropného původu. Jde tedy o látky nebezpečné životnímu prostředí a škodlivé, nebezpečné, popřípadě velmi nebezpečné pro člověka," řekla ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni Petra Horčicová.

Druhou padesátitisícovou pokutu uložili plzeňští inspektoři za porušení povinnosti stanovené zákonem o odpadech. Firma podle nich neshromažďovala některé druhy tříděných odpadů. "Naši inspektoři při kontrole zjistili, že se v jednom z objektů zařízení nacházely v kontejnerech určených ke shromažďování směsných obalů i vytříditelné odpady - PET lahve, balicí fólie, kartonový papír, směsný komunální odpad a znečištěné rukavice," uvedla Horčicová. Pokuta za třídění odpadů má mít podle inspekce především výstražný charakter a inspektoři předpokládají, že případ se nebude opakovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů