Úterý, 23. dubna 2024

Třicet nových kloubových trolejbusů Škoda v Brně

Třicet nových kloubových trolejbusů Škoda v Brně

Poslední ze série třiceti kloubových trolejbusů Škoda, které letos nakoupil Dopravní podnik města Brna (DPMB), dorazil z Plzně do Brna. Škoda Electric dodala do moravské metropole nové moderní nízkopodlažní trolejbusy Škoda 31 Tr.


,,V Brně došlo k významné obměně místních trolejbusů po šesti letech - do té doby dopravce nakupoval pouze ojeté vozy z jiných dopravních podniků. Cena jednoho nového trolejbusu je přes 13 milionů korun, celkově tedy bude nákup třiceti vozů stát téměř 400 milionů korun. Na pořízení trolejbusů využil DPMB dotaci z Regionálního operačního programu Jihovýchod, která může dosáhnout až 75 %," říká projektový manažer Škody Electric Pavel Vrba.

Vozidla jsou nasazována zejména na linky 25 a 26, které je potřeba obsluhovat vozy s větší kapacitou. Dočasně na těchto linkách jezdily v dopravní špičce kloubové autobusy, ale tato náhrada již s novými trolejbusy nebude nutná. DPMB má ve svém vozovém parku celkem 150 trolejbusů. Díky pořízení třiceti nových vozů se stejný počet starých trolejbusů vyřadil.

Trolejbus 31 Tr je plně nízkopodlažní a komfortní, což mimo jiné zajišťuje širší ulička mezi sedadly, výkonný systém vytápění a přehledný informační systém. Snazší nástup a výstup pasažérů je usnadněn pomocí tzv. kneelingu, kdy se trolejbus nakloní až k hraně chodníku.

Škoda Electric dodávala trolejbusy do Brna již v letech 2007 až 2009, tehdy se jednalo o jiné nízkopodlažní kloubové trolejbusy typu Škoda 25 Tr. Plzeňské trolejbusy ale jezdí i v dalších dvanácti městech České republiky včetně Ostravy, Zlína nebo Hradce Králové. Trolejbusy ze Škodovky míří také do zahraničí, například do Bratislavy, kde bude jezdit 120 nových vozů nebo do Budapešti, kam zamíří až 108 vozidel, do kterých Škodovka dodává elektrovýzbroj.

Další informace:

Michal Tobrman
Škoda Transportation
731 462 730
michal.tobrman@skoda.cz

ZDROJ: www.skoda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů