Pátek, 29. března 2024

Hornická Prokopská pouť v Příbrami už dnes

Hornická Prokopská pouť v Příbrami už dnes

Na největší a nejslavnější českou hornickou pouť se můžete vydat do do Příbrami - Březových Hor. V roce 1990 obnovili členové Spolku Prokop historickou Prokopskou pouť, tradiční největší slavnost příbramských horníků. Program začíná v sobotu v podvečer čepobitím (pochod hornické kapely se světlonoši ze staré Příbrami na Březové Hory), večer patří koncertu a pouťové zábavě. Druhý den - v neděli uvidíte velkou hornickou parádu - průvod krojovaných horníků.
26. ročník historické hornické pouti, krojovaný průvod horníků a hutníků s mezinárodní účastí, polní mše, doprovodný program o dějinách hornictví na Příbramsku se koná při příležitosti 140. výročí dosažení světového rekordu 1000 m hloubky dolu Vojtěch.

Připravena bude hornická hudba, horní rada na koni, akademický senát i členové Spolku Prokop a Cechu příbramských horníků a hutníků, kteřítvoří jádro průvodu. Program pokračuje tradiční polní mší před kostelem sv. Prokopa a následuje celodenní kulturní program, který připravuje jak Spolek Prokop, tak i Hornické muzeum Příbram a Cech příbramských horníků a hutníků.

Součástí akce bude slavnostní zpřístupnění nové stálé výstavy věnované dosažení světového prvenství 1 000 m svislé hloubky dolu Vojtěch roku 1875. Autorem scénáře této expozice je ředitel muzea a historik PaedDr. Josef Velfl, výtvarné řešení zpracoval Ing. Jaromír Kabíček. Stálá výstava obsahuje vedle trojrozměrných předmětů více než 90 dobových dokumentů, z velké části doposud neprezentovaných.

Součástí vernisáže expozice je křest nové publikace s názvem Z historie drátěných těžních lan / Zur Geschichte des Drathseils vydané Märkischer Kreis Altena, SRN v češtině a němčině z autorské dílny Josefa Velfla a kolektivu spolupracovníků (Ulrich Haag, Stephan Sensen). Přibližuje významnou kapitolu v historii hornictví, vynález a aplikaci drátěných těžních lan, bez které by nebylo možné dosáhnout světového prvenství 1 000 m svislé hloubky dolu Vojtěch v r. 1875. Publikace obsahuje 105 vyobrazení z historie i současnosti používání drátěných lan v tuzemsku i ve světě.

Expozice Hornického muzea Příbram na Březových Horách budou přístupné veřejnosti v neděli 5. 7. od 9 do 18 hodin. Návštěvníci si mohou prohlédnout jednotlivé industriální objekty s poutavými expozicemi, sfárat do podzemí nebo se projet hornickými vláčky.
ZDROJ:www.kudyznudy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů