Sobota, 27. dubna 2024

Ve Chvaleticích jde o čas

Ve Chvaleticích jde o čas

Ctirada Nečase, generálního ředitele firmy Královopolská RIA, čeká těžký závod s časem. Brněnská společnost zvítězila ve velké soutěži na rekonstrukci elektrárny ve Chvaleticích, která musí být hotová do 18 měsíců.

Jedna z největších českých uhelných elektráren do konce příštího roku potřebuje splňovat přísné emisní limity nastavené z Bruselu. Jinak by musela postupně snižovat výkon a nakonec ukončit provoz. A tak za její přestavbu zaplatí Severní energetická, vlastněná podnikateli Pavlem Tykačem, Janem Dienstlem a Tomášem Fohlerem, dohromady 2,6 miliardy korun.

Kontrakt na modernizaci dvou bloků Chvaletic by měla Královopolská RIA se Severní energetickou podepsat ve druhé polovině července. Původně měla být smlouva podepsána už minulý týden, ale na poslední chvíli podal jeden z neúspěšných uchazečů námitku proti inálnímu výběru.

Od podepsání Chvaletic se do značné míry odvíjí i to, jak se letošek ve společnosti Královopolská RIA zapíše do tabulek o hospodaření. ,,Po dostavbě Temelína je tohle pro nás vůbec největší domácí zakázka," říká šéf firmy Nečas.

Přelomový kontrakt

Královopolská RIA bude mít jako generální dodavatel na starosti celou přestavbu, která by měla snížit emise elektrárny a prodloužit životnost bloků tři a čtyři až do roku 2030. Vzhledem k napjatému harmonogramu by se měla polovina rozpočtu proinvestovat ještě letos. ,,Drtivá většina peněz půjde na technologie a montáže, menší část pak na projekt a stavební práce," upřesňuje Nečas.

Chvaletice jsou pro jeho společnost svým způsobem přelomové - je to první tak velký projekt, kde si brněnská firma ozkouší novou roli. Jako generální dodavatel se totiž podnik profiluje teprve krátce, dřív se soustředil na úroveň o jednu nižší, tedy dodávky projektové dokumentace a technologických celků. ,,Historicky jsme se specializovali hlavně na sofistikované technologie, teď máme i stavební divizi a montážní dceřinou firmu," dodává Nečas s tím, že směrem rozšiřování dodávek se chce firma dát i v budoucnu. ,,Loni jsme zahájili dva komplexní projekty, kde vystupujeme už jako generální dodavatel, modernizovali jsme turbínu v elektrárně v Lovochemii Lovosicea měnili jsme kotle v pardubické Synthesii," doplňuje.

Pomalu se tak mění i zaměření Královopolské RIA, která v minulosti spoléhala hlavně na zakázky spojené s úpravou vod zejména v energetice. ,,Když to zjednoduším,tak naše know-how je postavené na něčem, čemu já říkám systém nádrž-potrubí-čerpadlo-armatura," vysvětluje Nečas s tím, že nosné obory byly pro Královopolskou RIA vždy hlavně jaderná energetika, uhelné a plynové elektrárny, chemický průmysl a čistírny odpadních vod.

Dvě Královopolské

Společnost vznikla před 15 lety odloučením od jiného brněnského podniku, Královopolská, a. s., se kterým ale dodnes spolupracuje na některých zakázkách.

,,My jsme jim dělali inženýring, v tom pokračujeme, ale už samostatně a ve větším. Navrhujeme technologie a procesy, překreslíme to do detailní dokumentace, nakoupíme nebo necháme vyrobit zařízení, zkompletujeme a pak zajistíme zkušební provoz," přibližuje Nečas náplň práce irmy.

K tomu Královopolská RIA zaměstnává 210 lidí v Česku i v zahraničí a loni utržila 1,6 miliardy korun.Letošní tržby podniku by se měly pohybovat kolem dvou miliard korun.,,Možná je i překročíme, to bude záviset na tom, jak zdárně rozjedeme projekt ve Chvaleticích," dodává Nečas, který je ve firmě i menšinovým vlastníkem.

V minulosti se Královopolská RIA zaměřovala hlavně na český a slovenský trh, většina tržeb šla z projektů do jaderné energetiky - v posledních letech hlavně ze slovenských Mochovců. ,,Obojí ale pomalu opouštíme. Před pěti lety nám jádro dělalo zhruba polovinu tržeb, letos to bude asi třicet procent. Víc se soustřeďujeme na projekty v zahraničí," říká Nečas.

Obrat směrem za hranice přišel po krachu vládních plánů na stavbu dvou nových bloků Temelína. ,,Kromě Slovenska máme teď projekty v Srbsku, Turecku a obrovskou zakázku v Indii, kde čekáme na financování. Rozjeté jsou i zakázky do Turkmenistánu a Saúdské Arábie, příležitost máme i v Maďarsku," uvádí Ctirad Nečas.

PŘESTAVBA CHVALETIC ZA MILIARDY

2,6 miliardy korun bude stát přestavba Elektrárny Chvaletice, jež se nachází nedaleko Pardubic. Rekonstrukce se týká bloků tři a čtyři a absorbéru odsíření. Plánovaná životnost této poloviny elektrárny se prodlouží do roku 2030. Tendr na generálního dodavatele vyhrála Královopolská RIA. Rekonstrukce musí být hotová do konce roku 2016, kdy začnou platit přísnější emisní limity.

Královopolská RIA (Realizace investičních akcí) je inženýrsko-dodavatelskou společností, orientuje se zejména na jadernou energetiku, modernizaci elektráren, chemii i petrochemii a čištění a úpravu vod. Má pět dceřiných společností.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů