Úterý, 23. dubna 2024

Fond ČEZ předehnal Teslu. Vstoupil do výrobce bateriových úložišť solární energie

Fond ČEZ předehnal Teslu. Vstoupil do výrobce bateriových úložišť solární energie

Zatímco se Elon Musk a jeho Tesla na poli baterií pro domácnosti teprve rozkoukávají, česká skupina ČEZ je díky jedinému nákupu výrazně předehnala.

Její dceřiná společnost Inven Capital udělala svoji první akvizici a vstoupila do německého výrobce bateriových úložišť Sonnenbatterie, světové jedničky na tomto rozvíjejícím se trhu. Přesnou cenu menšinového podílu Inven Capital nesdělil, mělo ale jít o "nižší stovky milionů korun".

"Není náhodou, že společnost Tesla nedávno představila podobné řešení, takzvaný Powerwall. Ví totiž, že ukládání energie je velkou byznysovou příležitostí. Firma Sonnenbatterie je ovšem nikoli o krok, ale hned o několik kroků dál a vyrábí již pátou generaci osvědčeného řešení," říká šéf ­obchodu a strategie ČEZ Pavel Cyrani.

Sonnenbatterie zatím svých systémů, které dokážou "skladovat" a poté využít elektřinu vyrobenou solárními panely, prodala zhruba osm tisíc, letos plánuje dosáhnout tržeb okolo 40 milionů eur (cca 1,1 miliardy korun). "Oba ukazatele každoročně rostou víc než dvojnásobně. Společnost má momentálně vyprodáno na rok dopředu," říká šéf Inven Capital Petr Míkovec.

Investice ČEZ do stále ještě startupové společnosti může v mnohém překvapit. Většinou totiž investoval do tradiční energetiky - elektráren či distribuční společnosti.

Trendy v evropské energetice jsou ale neúprosné. Ceny elektřiny jdou dolů a stále více se uplatňuje tzv. decentralizovaná energetika - tedy taková, kdy čím dál více lidí a firem si namísto odběru elektřiny od energetických obrů raději pořídí fotovoltaické panely na střechu nebo malou kogenerační jednotku. A ani ČEZ nechce stát stranou.

"Spotřebitelé dnes touží po větší soběstačnosti ve výrobě elektřiny a to je trend, kterému se musí tradiční velké energetiky přizpůsobit," komentuje situaci generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Podle něj je právě ukládání energie velmi perspektivní oblast. Ceny baterií jdou kvůli stále masovější výrobě výrazně dolů, a zatímco nyní si lidé vlastní zdroj a úložiště pořizují spíše kvůli touze po nezávislosti či z přesvědčení, brzy z toho může být i zajímavá investice.

Právě kvůli těmto změnám v energetice založil ČEZ na konci roku 2013 firmu ČEZ Nová energetika, nyní fungující pod názvem Inven Capital. Ta funguje prakticky jako fond (už podala žádost o licenci na ČNB) a k dispozici má až pět miliard a 12 let na to, aby nakoupila a pak se ziskem prodala 15 až 20 společností. Pokud možno takových, které si bude od Invenu moct koupit samotný ČEZ.

"Hledejte nové inovativní projekty, které mají budoucnost a mohou být do budoucna zajímavé i pro klienty ČEZ," popisuje Míkovec zadání od majitele s tím, že to ale není podmínkou a Inven není jen "nákupním košíkem" ČEZ.

Flexibilita jeho sedmičlenného týmu mu ale umožňuje poohlížet se i po firmách, na které velká korporace nedohlédne. Za rok fungování jednal se 160 společnostmi a letos jich chce oslovit až pět stovek.

Obecně se má jednat o společnosti primárně z Evropské unie. "Detaily ještě nemůžu říct, ale máme rozpracované projekty na českém i německém trhu, například v oblastech inteligentního řízení energetiky domácností a komerčních budov, inovativních technologií mikrokogeneračních jednotek a další," popisuje Míkovec příští možné akvizice Invenu Capital.

Do firem chce společnost vstupovat většinově, ale i jako menšinový investor. To byl i případ Sonnenbatterie. "Do firmy jsme investovali spolu se třemi nejúspěšnějšími venture fondy Evropy - eCapital, SET Ventures a Munich Venture Partners," říká Míkovec.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů