Pátek, 29. března 2024

Zlínské muzeum přibližuje společenský život hmyzu

Zlínské muzeum přibližuje společenský život hmyzu

Společenský život hmyzu představuje ode dneška výstava ve zlínském Muzeu jihovýchodní Moravy. U hmyzu lze pozorovat celou škálu sociálního chování od primitivních forem až po vytváření vysoce organizovaných a strukturovaných společenství, ať už se jedná o partnerské vztahy, rodičovskou péči nebo spolupráci při budování hnízda a shánění potravy, řekla ČTK Michaela Mitáčková, mluvčí Baťova institutu, ve kterém muzeum sídlí.

"Hlavní pozornost je věnována takzvanému eusociálnímu hmyzu, tedy hmyzu žijícímu v důmyslně uspořádaných státech, jejichž fungování je založeno na dělbě práce při reprodukci a spolupráci jedinců při zajišťování základních životních potřeb. Nejznámějšími představiteli tohoto hmyzu jsou termiti, vosy, mravenci a některé druhy včel, v posledních letech však byly odhaleny i další skupiny eusociálně žijících živočichů," podotkla Mitáčková.

Výstava se také snaží představit v lepším světle hmyz, kterým většinou lidé opovrhují. Například švábi patří podle odborníků k nejstarostlivějším rodičům, mouchy si nosí zásnubní dárky a termiti zase pěstují houby velikosti žampionů. "Poodhaleny jsou i nejintimnější stránky hmyzího života, například že i u termitů existují rozvody a domácí násilí, bělásci mohou holdovat homosexuálním radovánkám a mravenci propadají různým závislostem," uvedla mluvčí.

Se světem hmyzu se návštěvníci seznámí prostřednictvím textů, fotografií i exponátů ve vitrínách. Nechybí ani model termitiště a mraveniště v reálné velikosti i živý hmyz. "K vidění jsou tři druhy mravenců, švábi velkokřídlí, pakobylky rohaté, strašilky ďábelské nebo strašilky guerini," uvedl kurátor výstavy Dušan Trávníček. Návštěvníci výstavy se dozví také informace o výrobě takzvaných hmyzích hotelů.

Výstavu, která potrvá do 18. října, doplňují různé hry, připraveny jsou pracovní listy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů