Úterý, 19. března 2024

Polský majitel Unipetrolu chce další ropná ložiska v Severní Americe

Polský majitel Unipetrolu chce další ropná ložiska v Severní Americe

Největší polská rafinerská společnost PKN Orlen, která je majitelem českého Unipetrolu, usiluje o převzetí dalších ropných ložisek v Severní Americe. Zároveň šéf polské skupiny řekl, že chce na pumpách prodávat kromě pohonných hmot a běžného občerstvení i finanční či pojistné služby.

V rozhovoru s polským listem Dziennik Gazeta Prawna to sdělil generální ředitel podniku Jacek Krawiec.

,,Zatím jsme investovali kolem 1,2 miliardy zlotých (téměř osm miliard korun) do ložisek v Kanadě," řekl Krawiec. ,,To ale není konec. Letos chceme v Severní Americe dokončit další akvizici," dodal.

PKN bude podle svého šéfa rovněž pokračovat v průzkumu ložisek břidličného plynu v Polsku, od kterého již řada firem ustoupila kvůli obtížným geologickým podmínkám a byrokratické zátěži. ,,Stále se domníváme, že příchod technologií umožňujících běžnou těžbu (břidličného plynu v Polsku) je pouze otázkou času," řekl Krawiec.

PKN Orlen chce i na českých pumpách prodávat další služby

Český Unipetrol, který je součástí polské skupiny od roku 2005, se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Do skupiny PKN patří rovněž nejrozsáhlejší síť čerpacích stanic v Česku Benzina.

PKN již dříve oznámila, že chce zvýšit svůj podíl na maloobchodním trhu pohonných hmot a sleduje možnost získání dalších čerpacích stanic na území Německa a Česka.

,,Co se týče zahraničních trhů, máme zájem o další rozvoj svých sítí v Německu, České republice a dalších evropských zemích," řekl Krawiec listu Dziennik Gazeta Prawna. Dodal, že firma chce využít svou distribuční síť k nabídce dalších služeb, a to v oblasti elektronického obchodu, finančnictví a pojišťovnictví.

Zdroj: iDNES.cz, ČTK
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade ve Varšavě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů