Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Komise představila svůj letní energetický balíček
Evropská komise dnes předložila balíček návrhů, které by měly pomoci realizovat strategii EU týkající se energetické unie. Cílem nového balíčku je přebudovat evropský trh s elektřinou, upravit evropský systém obchodování s emisemi, vytvořit přehlednější systém štítků pro označování energetické účinnosti a posílit postavení spotřebitelů energie. Návrh revize směrnice o energetických štítcích by měl zajistit zjednodušení systému označování výrobků, v oblasti posílení práv spotřebitelů se Komise zaměří na zlepšení informovanosti zákazníků, úpravu pravidel pro reklamu a fakturaci nebo vytvoření nástrojů pro porovnávání cen energií. Revize systému pro obchodování s emisemi by zase měla EU pomoci stát se světovou jedničkou v oblasti nízkouhlíkového hospodářství.

Parlament chce přísnější limity pro emise škodlivých látek
Členové výboru Evropského parlamentu pro životní prostřední, veřejné zdraví a bezpečnost potravin dnes přijali zprávu o revizi směrnice o národních emisních stropech, ve které žádají zpřísnění původně navrhovaných stropů ze strany Komise. Poslanci chtějí, aby se do roku 2030 snížily emise šesti škodlivých látek o 70%. Jedná se například o oxid siřičitý, pevné prachové částice nebo oxidy dusíku. Výbor zároveň žádá , aby byly stanoveny i průběžné cíle pro rok 2025, které by byly závazné pro všechny látky kromě metanu. O návrhu se bude hlasovat na říjnovém plenárním zasedání ve Štrasburku.

Členské státy schválily projekty na podporu rozvoje energetické infrastruktury

Členské státy EU dnes schválily návrh Komise, který přiděluje 150 milionů eur na trans-evropské projekty v energetické infrastruktuře, zejména na projekty ve střední, východní a jihovýchodní Evropě a v oblasti Baltského moře. Cílem této iniciativy je ukončení izolace členských států od unijních energetických sítí, zvýšení energetické bezpečnosti a integrace obnovitelných zdrojů energie do energetických sítí. Na základě výzvy k předkládání návrhů v rámci Nástroje pro propojení Evropy (CEF) bylo celkem vybráno 20 projektů. 17 z nich jsou studie, zejména pak hodnocení dopadů a 3 z nich jsou zaměřené na výstavbu.

MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKY: Asociace se obávají revize směrnice o označování energetickými štítky

Evropská asociace řemesel a malých a středních podniků UEAPME spolu s Evropským svazem obchodu EuroCommerce a evropskou maloobchodní asociací Independent Retail Europe poslali dopis místopředsedům Evropské komise Timmermansovi, Katainenovi, Šefčovičovi a komisaři Ca?etemu a komisařce Bienkowské, ve kterém vyjadřují obavy ohledně revize směrnice o označování energetickými štítky. Ačkoliv všechny tři zmíněné asociace podporují revizi směrnice, obávají se, že některá ustanovení vytvoří nepřiměřenou administrativní zátěž pro malé a střední podniky (MSP). Jedná se například o možné požadavky na výrobce a maloobchodníky, kteří by museli přeštítkovat výrobky, které již jsou v obchodech. Podle organizací jde toto ustanovení proti principu ,,mysli nejprve na malé" a principům pro lepší regulaci, které stanovila Komise.

Dopis k přečtení zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů