Čtvrtek, 28. března 2024

Pozor na azbest při rekonstrukcích staveb!

Pozor na azbest při rekonstrukcích staveb!

Léto je tu a s ním zvýšená stavební činnost. Mnoho lidí začně rekonstruuje starší domy,chaty, zahradní chtaky, koupelny, bytová jádra apod. Ale POZOR!!! Je zde často problém, jež může ohrozit zdraví - AZBEST!

Azbest je materiál, který má podobný osud jako freony. Pro své skvělé vlastnosti (je nehořlavý, nejedovatý a levný) se hojně rozšířil jako izolační přísada ve stavebních materiálech. Pak se zjistilo, že jeho mikroskopická vlákna můžou způsobovat rakovinu plic...

Záludnost azbestu je v tom, že nemoc můžete dostat třeba až za deset nebo třicet let od doby, kdy jste mu byli vystaveni. Riziko je neviditelné a vzdálené v čase. Snad proto je mu v ČR věnováno tak málo pozornosti a spousta stavebních firem prostě tomu vůbec nevěnuje pozornost. Ještě horší je, že této skutečnosti často z neznalosti nevěnují pozornost ani stavební úřady, autorizované osoby povolující stavby, referáty ŽP a obyčejní občané, zadavatelé rekonstrukce staveb JE OPRAVDU NEJVYŠŠÍ ČAS SE PROBUDIT!!

Azbest můžete najít v nejrůznějších stavebních materiálech, od střešních krytin (tzv. eternit vč. vlnitého), přes potrubí kanalizačních stoupaček, kryty rozvodů u domu, opláštění vzduchotechnických rozvodů, až po volně stojící zástěny ke kamnům nebo jako podložky pod starými elektrickými vypínači. Z azbestu můžou být izolační nástřiky na stěnách nebo mezi zdmi a obložením budov.

Azbestový barák

Zoufalá situace je, pokud bydlíte v domě, kde se při rekonstrukci nezohlednila přítomnost materiálů, které obsahují azbest. Vyčistit jeden byt od azbestových vláken je neuvěřitelně nákladné - jde o částky, které se z desítek tisíc můžou přehoupnout i přes statisíce, podle míry zamoření a velikosti bytu. Vyčištění bytu si neuděláte sami domácím vysavačem, ale musíte si pozvat specializovanou firmu. A domoci se odškodnění na tom, kdo to způsobil, je velmi náročné.

Jak takové situaci předejít a na koho se obracet?

Pokud žijete ve starším domě (orientačně postavený do roku 1989), kde mohly být použity materiály s azbestem, můžete si nechat provést rozbor vzorku materiálu. "CEPO je schopné v určitém množství a po předchozí dohodě nechat rozbor udělat u odborné laboratoře. Stačí, když opatrně oddělíte kus podezřelého materiálu, zabalíte do igelitového sáčku a pošlete nám ho poštou," říká Martin Skalský. Skanska Foster Bohemia je pro občany schopna tyto rozbory udělat taky, v případě akutního ohrožení do šesti hodin po doručení vzorku, stačí se předem domluvit s Petrem Balvínem. Při získávání vzorku místo navlhčete a snažte se materiál nedrolit, abyste snížili prašnost. "Takové rozbory mají ale hodnotu jen pro zájemce, pro případné soudní spory by odběr musela udělat akreditovaná firma," upozorňuje Petr Balvín, z Fy SKANSKA Foster. Ta má taky zkušenosti s konstrukčními systémy staveb a odhalí azbest i ve skrytých konstrukcích. Co v situaci, kdy se u vás chystá rekonstrukce a vy máte podezření, že v domě jsou azbestové materiály? Nejlepší je neodbornému stavebnímu zásahu vůbec předejít. Petr Balvín radí zjistit si na stavebním úřadě, zda byl proveden stavebně-technický průzkum a zda je případný nález azbestových materiálů zohledněn ve stavebním povolení. Můžete si u krajské hygienické stanice ověřit, zda se ke stavebnímu povolení vyjadřovala. Stavební firmy jsou povinny hlásit práce s azbestem 30 dnů před započetím prací. Pokud je prokázáno, že v domě jsou azbestové materiály, musí tomu odpovídat i přístup stavební firmy. Jestliže k vám přijde dělník jen v montérkách, který začne stoupačky rozbíjet kladivem (což se někdy stává) nebo je jinak nešetrně rozebírat, je poslední možnost začít jednat.

"Nejúčinněji ochráníte své zdraví, když budete chránit zdraví dělníků, kteří rekonstrukci provádějí," tvrdí Petr Balvín. Je to tím, že u nás není žádný limit pro koncentraci azbestu v bytech, zato máme limity pro azbest na pracovišti. Každý zaměstnavatel je povinen svým zaměstnancům zajistit zdravé pracovní prostředí nebo je náležitě vybavit ochrannými pomůckami a znalostmi. Může se stát, že než přijde hygienická kontrola, může být již vybouráno a váš byt plný neviditelných vláken. "Další možností je podat trestní oznámení, že je poškozováno vaše zdraví, a podat žádost o předběžné opatření, tedy zastavení stavby do doby, než bude prošetřeno, jaké jsou podmínky na pracovišti," říká Petr Balvín. Upozorňuje, že tento způsob obrany asi zatím nikdo nepoužil. "Ale dokud se to jednou nestane, bude se dál přecházet poškozování zdraví lidí," říká Petr Balvín.

Martin Skalský radí být duchapřítomný a hlavně rychlý. "Azbest je důvod, proč volat všechny úřady, které s tím můžou mít co do činění: hygienickou stanici, stavební odbor, odbor životního prostředí, Českou inspekci životního prostředí. V nouzi volat policii, že se v domě rozšiřuje nebezpečný materiál. Čím déle se s nebezpečným materiálem zachází, tím víc azbestu se uvolní," říká Skalský. "Je potřeba mít přesné údaje, kdo, v který den, v kolik hodin a jaké práce prováděl, mít fotky nebo videozáběry z prací. Takto zdokumentované stavební práce se můžou později hodit jako důkazní materiál," radí Martin Skalský.

Jestli máte doma azbestová vlákna, se dá odborně zjistit. Obrátit se můžete například na hygienickou stanici, nebo např. firmu Skanska Foster Bohemia, SUEZ Environnement nebo si u Českého institutu pro akreditaci vyhledat jinou firmu, která je akreditovaná na zjišťování azbestových vláken.

Lepší azbest na střeše?

V minulosti byl běžnou střešní krytinou eternit, do kterého se taky přidával azbest. To, že máte nad hlavou eternit, ještě není důvod k panice. Materiály s azbestem jsou nebezpečné v okamžiku, kdy se z nich můžou uvolňovat vlákna, například když je rozlamujete, vrtáte do nich nebo je jinak mechanicky poškozujete. Pokud eternit jen leží na střeše a nic ho neodírá, je lepší to tak nechat. Pokud se rozhodnete střechu vyměnit neodborně sami, riskujete, že si zamoříte dům a okolí azbestem. Nejde přitom jen o vás, ale i o vaše sousedy. Soused vás pak může žalovat, že jste mu zamořili pozemek azbestem a požadovat náhradu škody. Myslet si, že si v domě nebo okolí pořádně uklidíte a prach vyluxujete domácím vysavačem, je bláhové. Obyčejný vysavač, i když má nejrůznější filtry, vlákna azbestu nezachytí, akorát je znova rozvíří v prostoru. Jen si kontaminujete vysavač a vlákna si s ním zanesete i do prostor, kde dřív azbest nebyl. Azbest si domů můžete přinést i na pracovním oblečení. Největší nesnáz s eternitem je, jak ho odstranit, aby se do okolí i do samotného domu nedostala vlákna azbestu. "Pokud by se to dělalo pedantsky, pak by se kolem domu muselo udělat z igelitu neprodyšné pásmo, ve kterém by speciální filtr čistil vzduch a kosmonauti ve skafandrech by střechu pomalu rozebrali. To je ale velmi drahé," říká Petr Balvín. Podle něj je možné postupovat podle německé normy TRGS 519 a za zvýšené opatrnosti střechu rozebrat levněji. Takové šetrné sundání eternitu se dělá z pomocné plošiny nebo pomocného lešení (aby se nechodilo po krytině) nebo se provádí zevnitř domu. Pracovníci by měli mít ochranné obleky a dýchací filtry účinnosti P3, běžné respirátory nestačí. Krytina se před manipulací nastříká enkapsulačním přípravkem, který zapouzdří azbestová vlákna. Následně se krytina postupně a šetrně rozebere tak, aby nedocházelo k lámání. Rozebraný materiál se hned zavírá do neprodyšných pytlů.Sundáním eternitu ze střechy záležitost nekončí. Stavební odpad se musí odvést na skládku nebezpečných odpadů ve stavu, kdy je stabilizovaný a zabalený. Je důležité, aby odpad byl převážen tak, aby nedocházelo k úniku azbestu.

Pod kamnama, za kamnama

Azbest se vyskytuje rovněž v nehořlavých zástěnách u kamen nebo v podložkách pod elektrickými vypínači. Zástěnu prostě opatrně zabalte do igelitového pytle a odneste do sběrného dvora. Na odstranění dvou tří podložek k vypínači taky nemá smysl volat kosmonauty ve skafandrech. Abyste snížili prašnost materiálu co nejvíc, doporučuje Petr Balvín vypojit elektřinu a desku navlhčit, aby se snížila prašnost. Pak opatrně desku odšroubujte a dejte do igelitu, vlhkým hadrem otřete stěnu, hadr taky zabalte a všechno odneste do sběrného dvora. Pracovníka sběrného dvora upozorněte na to, že jde o materiály s obsahem azbestu.

Čtěte další články věnované problematice azbestu v budovách:

http://www.szu.cz/tema/pracovni-prostredi/azbest-v-pracovnim-prostredi

http://www.khskv.cz/Azbest/varovani.htm

http://technet.idnes.cz/jak-se-likviduje-material-ktery-je-zakernejsi-nez-terorista-pli-/tec_reportaze.aspx?c=A070708_173502_tec_reportaze_rja

http://www.tretiruka.cz/news/pruzkum-azbestu-dulezita-malickost-kazde-rekonstrukce/

http://http://www.living.sk/clanky/tichy-zabijak-u-vas-doma

www.archiweb.cz/news.php?action=show&id=7354&type=9

http://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/panely-z-nichz-muze-unikat-azbest-jsou-nejmene-ve-293-skolach/723159

http://zpravy.idnes.cz/boleticke-panely-s-azbestem-jsou-nejmene-v-293-skolach-f9w-/domaci.aspx?c=A111202_145209_domaci_wlk

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/215802.aspx

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/155498-nebezpecne-azbestove-panely-jsou-v-dalsich-293-skolach/

POZOR!! Obdobné účinky mohou mít i jiné materiály, např. některá skelná vlákna apod.

ZDROJ:www.ekolist.cz, upraveno, doplněno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů