Úterý, 19. března 2024

Smart City a Smart Region: Nová šance pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Smart City a Smart Region: Nová šance pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

U příležitosti výjezdního zasedání vlády minulý týden podepsali ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, hejtman MSK Miroslav Novák a primátor města Ostravy Tomáš Macura memorandum o spolupráci na přípravě konceptu chytrého města (Smart City) a chytrého regionu (Smart Region) pro zlepšení kvality života a životního prostředí v Ostravě a Moravskoslezském kraji. Zároveň MŽP dnes vládě předložilo přehled svých aktivit cílených na zlepšení stavu ovzduší v MSK.

Moravskoslezský kraj dlouhodobě patří mezi oblasti s nejvíce znečištěným ovzduším v ČR a Evropě a jeho obyvatelé jsou tak postiženi zhoršenou kvalitou života. Na území kraje jsou plošně překračovány imisní limity pro jemné prachové částice PM10 a PM2,5 a benzo(a)pyren. Kvalitu ovzduší tu ovlivňují zejména lokální topeniště, doprava a průmysloví znečišťovatelé, a to na českém i polském území. Celý region se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnanostní a na ni navázanými sociálními problémy. Pro řešení problémů v Moravskoslezském kraji je nezbytný celostní a provázaný přístup, který může nabídnout evropský koncept ,,chytrých měst a regionů", která se začínají postupně rozvíjet po celé Evropě. Pro tzv. chytrá města a regiony je společný přístup k rozvoji všech jejich aktivit, které budou ve všech ohledech provázané a jednotlivá řešení a aktivity si nebudou odporovat. Koncept chytrých řešení se odráží na hospodářském rozvoji včetně poskytovaných služeb, dopravy, životního prostředí, technologií, správy měst a regionů, ale i na sociálně-kulturním propojení obyvatel a všech dalších činnostech měst a regionů.

,,Ministerstvo životního prostředí realizuje na území Moravskoslezského kraje opravdu řadu aktivit a ruku v ruce s nimi sem směřují i velké investice ke zlepšení kvality ovzduší i kvality života obecně. Jedním z možných nástrojů pro celkové zlepšení kvality života, životního prostředí i konkurenceschopnosti v daném území, je dnes podepsané memorandum, kterým se všichni signatáři zavázali k dlouhodobému rozvíjení a podpoře opatření pro dosažení úspor energie a přírodních zdrojů, zkvalitnění a propojení dopravních systémů a mobility, snížení emisí CO? a dalších emisí znečišťujících látek, zejména v oblastech dopravy, energetiky a stavebnictví. Významně tím bude podpořen i rozvoj průmyslu v regionu, ovšem se zárukou minimalizace dopadů na ostravské ovzduší a životní prostředí vůbec", komentuje podpis memoranda ministr životního prostředí Richard Brabec.

,,Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci zapojení do memoranda navazuje na dosavadní kroky, které byly v Moravskoslezském kraji realizovány při řešení hospodářských, vědecko-výzkumných, sociálních a environmentálních problémů. Umožníme krajům a městům nad 100 tisíc obyvatel, aby mohly využít náš program EFEKT 2015 k získání dotace na zkvalitnění svého energetického managementu, a krajům a obcím žádat o dotaci na zpracování konceptu inteligentních měst a budeme spolupracovat při tvorbě Územní energetické koncepce. Právě evropský koncept chytrých měst a regionů a s ním spojený celostní a provázaný způsob jejich fungování bude hrát důležitou roli při transformaci tohoto strukturálně postiženého regionu," říká ministr Mládek.

,,Smart Cities považuji za chytrý nástroj pro udržitelný rozvoj měst a obcí, zlepšení životního prostředí a možnost získání dalších finančních prostředků na kvalitní projekty zaměřené na udržitelnou dopravu, snižování emisí a podporu nových technologií. Za nezbytnou proto mám spolupráci všech zainteresovaných subjektů, především veřejného sektoru, podnikatelské sféry, akademické sféry a nevládních neziskových organizací, a v neposlední řadě zabezpečení vícezdrojového financování jednotlivých aktivit, což za kraj budeme podporovat. V rámci spolupráce s MŽP jsme se mohli již inspirovat i zkušenostmi ze zahraničí, a to strukturální přeměnou regionu Porúří v Severním Porýní - Vestfálsku. Mnoho šetrných a ,,chytrých" aktivit realizuje náš kraj již dnes [2]," doplňuje hejtman MSK Novák.

,,Je nepochybné, že Ostrava se svou více než dvousetletou průmyslovou tradicí mezi chytrá města patří. Znalosti a technickou inteligenci Ostravanů využíváme den co den např. při budování vědecko-technologického parku, rozvoji technické univerzity, využívání 40. nejvýkonnějšího superpočítače na světě. Teď jde o to, využít tento technický potenciál obyvatel v kombinaci s nejmodernější technikou a technologiemi ke zlepšování kvality života ve městě, zejména životního prostředí. Dnešní deklarace nám dává možnost získat prostředky na přípravu koncepce chytrého města a realizaci připravených projektů, které, věřím, uvedeme společnými silami v život. Mimo to Ostrava se pro zlepšení ovzduší chystá na další nákup nízkoemisních dopravních prostředků pro MHD i na výstavbu dvou nových terminálů. Pokračujeme v podpoře cyklodopravy městského typu, a to dobudováním propojení již hotových cyklotras a úschoven kol," uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura.

O podporu na konkrétní opatření, která vzejdou z koncepce chytrého města, bude moci město Ostrava požádat v rámci výzev na zlepšení životního prostředí ve městech a obcích z dotačního programu Ministerstva životního prostředí ,,Národní program Životní prostředí".

,,Zájemci z řad měst a obcí budou moci ještě letos po vzoru Ostravy[3] žádat o podporu projektů na zpracování akčních plánů udržitelné energetiky. MŽP tuto výzvu plánuje vyhlásit v říjnu s alokací 10 mil. Kč. V této výzvě bude možné žádat o podporu projektů na udržitelný rozvoj měst a obcí - Místní agenda 21," uzavírá ministr Brabec.

V rámci českého předsednictví Visegrádské 4 dále MŽP ve spolupráci s MMR připravuje na letošní listopad do Ostravy konferenci a expertní kulatý stůl na téma Smart Cities, který má na příkladech dobré praxe zemí V4+4 přinést další inspiraci.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů