Pátek, 26. dubna 2024

Stavební úřad bude znovu rozhodovat o stavebním povolení pro Azos

Stavební úřad bude znovu rozhodovat o stavebním povolení pro Azos

Stavební úřad bude znovu rozhodovat o dodatečném stavebním povolení pro nymburskou společnost Azos CZ, která podle vedení města i spolku Permanent obtěžuje okolí toxickým zápachem. Krajský soud vyhověl žalobě předsedkyně spolku Permanent Miloslavy Štěrbové a zrušil dřívější rozhodnutí krajského odboru regionálního rozvoje. Krajský úřad podle své mluvčí v této věci nebude podávat kasační stížnost, žádostí se bude znovu zabývat stavební úřad. Firma kritiku odmítá. Tvrdí, že postupuje v souladu s pokyny správních řízení a podle stavebního zákona. Poukazuje na to, že další žalobou, kterou podávalo město, se soud odmítl zabývat.

Štěrbová napadla středočeský krajský úřad kvůli vydání dodatečného stavebního povolení a soud jí dal za pravdu. "Protože bylo zrušeno prvostupňové dodatečné stavební povolení, bude po vrácení spisu od soudu znovu o žádosti o dodatečné povolení rozhodovat stavební úřad v Nymburce," uvedla krajská mluvčí Nicole Mertinová. Nymburský starosta Tomáš Mach (ČSSD) rozhodnutí soudu přivítal. "Jsem rád, že se potvrdila fakta, na nichž jsme jako město stavěli. Stavební povolení, které bylo vydáno, není v souladu s tím, co je ve výrobně Azos CZ v současné době provozováno," prohlásil.

Odbor výstavby nymburské radnice už podle Mertinové firmě nařídil, aby pozastavila nebo omezila činnosti, při nichž jsou porušovány právní povinnosti, konkrétně aby přestala užívat stavbu. Společnost se odvolala, spis bude v nejbližších dnech postoupen krajskému úřadu. Mediální zástupce firmy Karel Samec ČTK v této souvislosti řekl, že Azos CZ postupuje podle správního řádu, platných zákonů a pokynů příslušných orgánů.

Město je podle Macha přesvědčeno o tom, že firma nemá povolení k provozu, protože podle něj nezískala ani kolaudační souhlas, ani povolení zkušebního provozu. Radnice se proto nedávno rozhodla podat na Azos CZ žalobu k okresnímu nymburskému soudu. Samec ale dnes uvedl, že soud se touto žalobou odmítl zabývat jako neopodstatněnou.

"Firma ale tento postup, který trvale poškozuje její jméno, vnímá už jako ryze šikanózní ze strany podávajících. Má proto už připraveny žaloby na náhradu škody způsobené touto opakovanou šikanou. Znovu bychom rádi připomněli, že více než dvě desítky všemožných kontrol v průběhu uplynulého roku a půl nikdy nezjistily, že by Azos CZ vypouštěla do ovzduší zdraví škodlivé emise," prohlásil Samec.

Závod Azos CZ od konce roku 2013 upravuje v Nymburce povrchy kovových dílů, hlavně pro automobilový průmysl. Od té doby si ve městě na zápach stěžuje stále více obyvatel, údajně mají také zdravotní potíže.

Jan Kholl

Specialistou na odstraňování zápachu je firma REGITAS - www.regitas.cz

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů