Čtvrtek, 28. března 2024

Králův Dvůr chce vybudovat sběrný dvůr pro sebe i okolní obce

Králův Dvůr chce vybudovat sběrný dvůr pro sebe i okolní obce

Králův Dvůr na Berounsku chce vybudovat sběrný dvůr s kompostárnou. S výstavbou za 15 až 25 milionů korun počítá za dva roky a rád by ji financoval z evropských peněz. Zařízení by mohlo sloužit nejen pro lidi z Králova Dvora, ale i pro obyvatele okolních obcí, řekl ČTK starosta Petr Vychodil (ODS).

"Vysoutěžili jsme firmu na projektovou dokumentaci, pozemek máme ve svém vlastnictví. Jednám se starosty v okolí, zda by služeb tohoto sběrného dvora nechtěli také využívat," uvedl Vychodil. Město by tím získalo další peníze do svého rozpočtu.

Díky partnerským smlouvám by se i zvýšila šance na získání dotace. "Čím větší objem materiálu, tím větší je šance na získání dotace. Určitě bychom to nedělali jako společnou investici, ale zajišťovali bychom jim svoz a likvidaci," uvedl Vychodil. Předpokládá, že dotačních titulů na sběrné dvory a likvidaci odpadu bude vypsáno několik, protože jde o oblast, které je připisována stále větší důležitost.

Areál má vzniknout na městském pozemku mimo zástavbu, ke kterému je dobrý přístup z hlavní silnice. Lidem v Králově Dvoře by se tím zjednodušil odvoz odpadu, který teď vozí na základě smlouvy mezi oběma městy do sousedního Berouna. Podle starosty to sice není daleko, ale komfortnější by pro lidi bylo, kdyby mělo město vlastní sběrný dvůr.

Králův Dvůr chce také příští rok po městě rozmístit nádoby na bioodpad, zatím lidé mohou tento odpad vozit na dvůr na radnici. Město na pořízení nádob získalo dotaci, zřejmě ji ale nepřijme, protože by pokryla jen čtvrtinu nákladů. "Zdá se nám, že je malý příspěvek, pomalu je lepší to pořídit bez dotace," míní Vychodil.

Sběrné dvory fungují i v dalších středočeských městech. Například v Příbrami letos v lednu zahájilo provoz nové zařízení za 17 milionů korun, které vzniklo na městských pozemcích v lokalitě Za Balonkou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů