Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nálezy souvků z jižního Norska na Ostravsku

Území České republiky bylo naposled dotčeno čelem kontinentálního ledovce v předposlední velké době ledové (přibližně před 180 000 - 230 000 lety)...

Nálezy souvků z jižního Norska na Ostravsku

Aleš Uhlíř

Území České republiky bylo naposled dotčeno čelem kontinentálního ledovce v předposlední velké době ledové (přibližně před 180 000 - 230 000 lety). Ledovcové sedimenty z tohoto zalednění vystupují místy na povrch. Sedimenty z předcházejícího zalednění (před 420 000 - 480 000 lety) jsou zpravidla uloženy hlouběji.

Pro jižní hranici zásahu ledovce se podle německého jména pro pazourek vžil pojem ,,Feursteinlinie". Na jih od takto vymezené hranice se pazourek přirozeně (tj. v důsledku činnosti ledovce) nenachází. Spolu s pazourky se na tuto hranici zalednění na Ostravsko dostaly souvky z hornin ze severního Německa, Polska, Baltského moře, Finska a z jihu Švédska. Pokud jde o horniny, které se vyskytují v oblasti kolem Osla, dosud se předpokládalo, že je k nám ledovec nedopravil a výskyt souvků z Norska se na nejzazší hranici rozšíření kontinentálního ledovce neočekával. Nikdo takovou možnost sice nevyloučil, ale už nález jednoho norského souvku by byl překvapením.

Pro okolí Osla a celý jih Norska jsou typické neobvyklé horniny a minerály, za jejichž vznikem stojí rozsáhlá vulkanická činnost, především v prvohorách. V souvkovém společenství lze norské horniny od nordických souvků pocházejících z jiných oblastí odlišit. Poznatky učiněné v posledních dvou letech sběrateli souvků z Ostravska náhled na možnosti výskytu norských souvků změnily.

Jedním z těch, kteří se sběru souvků věnují, je pan Jiří Dudek z Hlučína. O jeho sběratelské činnosti a vzniku muzea pazourků v bolatickém skanzenu psal Enviweb 7. 6. 2014 v článku Kamenná surovina v moravskoslezských ledovcových sedimentech a muzeum pazourků v Bolaticích jako doklad jejího výskytu. Jiří Dudek našel v okolí Hlučína, a to především na polích, přibližně 120 souvků z jižního Norska (víc než 60 druhů hornin). Podobně další sběratel souvků, pan Rudolf Pelikán z Ostravy nasbíral v pískovnách v okolí Ostravy souvky 15 druhů hornin z jižního Norska.

Jsou to nové poznatky o složení nordických hornin, které na Ostravsku představují společenství souvků. Výzkum je teprve na počátku, ale již nyní je nepochybné, že souvky pocházející z Norska nejsou v České republice tak vzácné, jak se dříve předpokládalo.

souvky

souvky
foto: č. 1 - 6 Jiří Dudek
foto: č. 7 - 11 Aleš Uhlíř

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů