Pátek, 19. dubna 2024

Pozvánka na Memoriál Josefa a Petry Vavrouškových

Pozvánka na Memoriál Josefa a Petry Vavrouškových

2.10. - 4.10.2015 na Šumavě

Česká a slovenská STUŽ pořádá každoročně memoriály Josefa a Petry Vavrouškových. S našimi slovenskými kolegy jsme se dohodli, že oproti minulým létům, kdy jsme každý rok pořádali memoriály v Roháčích s pochodem na místo tragické smrti Josefa i Petry, budeme v budoucnu pořádat vždy jeden rok memoriál v Česku a druhý rok na Slovensku. Protože je nyní řada na české STUŽ, rozhodlo se předsednictvo české STUŽe uskutečnit memoriál v Národním parku Šumava ve spolupráci se Správou NP Šumava, Centrem pro otázky životního prostředí UK a naší jihočeskou pobočkou (resp. pobočným spolkem).

Účelem memoriálu bude již po dvacáté první si připomenout odkaz našeho zakladatele Josefa Vavrouška a památku jeho dcery Petry. Protože je stále aktuální téma NP Šumava a jeho směřování, budeme mít možnost přesvědčit se na místě, jaká je aktuální situace - jak při minikonferenci, tak pak hlavně na vlastní oči při exkurzích. Jak je již tradicí při pořádání akcí STUŽí, pozveme zástupce jak státní správy, tak i nevládních organizací, jak zastánce bezzásahovosti v oblasti horských smrčin, tak i příznivce dalších lidských zásahů.

Program memoriálu bude sestávat ze tří částí: pátek 2.10. je plánován na příjezd do ubytovny NP Kameňák v Borových Ladech, večer bude věnován informacím z obou STUŽek a základní informaci o národním parku. V sobotu 3.10. se přesuneme do informačního střediska NP Šumava na Kvildě, kde v sále knihovny uspořádáme minikonferenci na předběžné téma Management a udržitelný rozvoj národních parků. Odpoledne pak uskutečníme exkurzi na Bučinu, k pramenům Vltavy a do Bavorska - na Siebensteinkopf a do oblasti Reschbach klause a Alte klause. Exkurzi povedou zkušení průvodci z národního parku Šumava, prof. Fanta a možná i pracovník z NP Bavorský les. Neděle 4.10. bude zasvěcena kratší exkurzi či exkurzím podle dohody účastníků a odpoledne plánujeme odjezd domů.

Protože musíme mít včas zabezpečené ubytování ( o ubytování na Šumavě je velký zájem), potřebujeme vědět přesné počty zájemců o Memoriál do konce července. Prosíme Vás proto o laskavé vyplnění elektronické návratky, níže přiložené. Upozorňujeme Vás na důležitost včasného odeslání návratky (ubytování bude zajišťováno dle pořadí došlých návratek). Protože je o problematiku NP Šumava velký zájem a je zatím rezervováno 22 míst v ubytovně NP Šumava Kameňák, v případě dalších přihlášek bude potřebné individuálně sjednat noclehy v penzionech či hotelech, což přijde podstatně dráž ( v ubytovně Kameňák jsou povětšinou čtyřlůžkové pokoje za celkovou cenu 1440,Kč/pokoj a noc bez místních poplatků).

Pokud máte zájem přednést na minikonferenci příspěvek, prosíme o vyznačení názvu Vašeho příspěvku na návratce, také do konce července. Mělo by se jednat o příspěvek tématicky zaměřený na oblast managementu v národních parcích a otázek udržitelného rozvoje v národních parcích v délce nepřesahující 10 minut ( úvodní vyžádané referáty cca 15 minut).

Pokud budou potřeba další informace, můžete mne samozřejmě kontaktovat na e-mailu či mobilu (m.732 966 595; sremer@seznam.cz), ohledně ubytování a dohody o případném využití aut k odvozu účastníků pak Evu Vavrouškovou (m. 604 171 921; eva.vavrouskova@ecn.cz). Podrobné informace k ubytování, exkurzi i minikonferenci Vám zašleme do začátku září.

Z pověření předsednictva STUŽe: Pavel Šremer, místopředseda

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů