Čtvrtek, 28. března 2024

Vodní ptáky na řekách a rybnících zabíjí kvůli horku prudký jed

Vodní ptáky na řekách a rybnících zabíjí kvůli horku prudký jed

Vodní ptáci na českých řekách a rybnících v poslední době ve velkém hynou na otravu botulotoxinem, prudkým neurotoxickým jedem. Takzvaný klobásový jed produkuje bakterie Clostridium botulinum. Kvůli suchému a horkému počasí, které provází letošní léto, se bakterie množí hlavně ve stojatých vodách a v bahně. Jed uvolňuje do vody a přes potravu se dostává do těl ptáků.

Podle ochránce přírody Luboše Vaňka se otravy ptáků vyskytují na mnoha lokalitách po celém Česku. Například Záchranná stanice Pátek u Poděbrad přijala v posledních dnech až stovku ptáků, někteří ale uhynuli ještě před převozem.

"Pokud je voda neprokysličovaná, stoupne nad určitou teplotu, bakterie se rozmnožuje a vylučuje jed. Botulotoxin, protože je málo vody a ptáci se dostanou k bahnu snáz, se dostane přímo do těla, kde napadá nervový systém," řekl ČTK Vaněk. Pták za několik dnů zahyne. Ochránci nejčastěji nacházejí uhynulé labutě a kachny.

Bakterie se podle Vaňka vyskytuje například na Labi a dále na řekách a rybnících, kde je nižší hladina. "Pokud se ptáci dostanou do záchranné stanice, ještě když udrží hlavu, jdou zachránit docela dobře. Stačí je proplachovat čistou vodou a přidáváme jim vitaminy B," uvedl. Zhruba týdenní léčba vyjde až na 200 korun.

Postiženého ptáka poznají lidé podle toho, že stáčí hlavu, pohybuje se na jednom místě a je apatický. Při vážné otravě se nepohybuje, leží na hladině a hlavu má stočenou směrem dozadu nebo na křídle. Proto pokud lidé takové ptáky uvidí, měli by je nahlásit vlastníkovi vodní plochy, na krajskou veterinární správu či na příslušný odbor životního prostředí. Uhynulá těla zvířat mohou způsobit otravu dalších živočichů.

Lidé se otravy nemusejí podle ochránců obávat. S klobásovým jedem se mohou setkat v jiných zdrojích, zejména ve špatně sterilovaných konzervách, uzeninách nebo nakládané zelenině. V potravinách se ničí delším varem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů