zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Vodní ptáky na řekách a rybnících zabíjí kvůli horku prudký jed

01.08.2015
Příroda
Voda
Vodní ptáky na řekách a rybnících zabíjí kvůli horku prudký jed

Vodní ptáci na českých řekách a rybnících v poslední době ve velkém hynou na otravu botulotoxinem, prudkým neurotoxickým jedem. Takzvaný klobásový jed produkuje bakterie Clostridium botulinum. Kvůli suchému a horkému počasí, které provází letošní léto, se bakterie množí hlavně ve stojatých vodách a v bahně. Jed uvolňuje do vody a přes potravu se dostává do těl ptáků.

Podle ochránce přírody Luboše Vaňka se otravy ptáků vyskytují na mnoha lokalitách po celém Česku. Například Záchranná stanice Pátek u Poděbrad přijala v posledních dnech až stovku ptáků, někteří ale uhynuli ještě před převozem.

"Pokud je voda neprokysličovaná, stoupne nad určitou teplotu, bakterie se rozmnožuje a vylučuje jed. Botulotoxin, protože je málo vody a ptáci se dostanou k bahnu snáz, se dostane přímo do těla, kde napadá nervový systém," řekl ČTK Vaněk. Pták za několik dnů zahyne. Ochránci nejčastěji nacházejí uhynulé labutě a kachny.

Bakterie se podle Vaňka vyskytuje například na Labi a dále na řekách a rybnících, kde je nižší hladina. "Pokud se ptáci dostanou do záchranné stanice, ještě když udrží hlavu, jdou zachránit docela dobře. Stačí je proplachovat čistou vodou a přidáváme jim vitaminy B," uvedl. Zhruba týdenní léčba vyjde až na 200 korun.

Postiženého ptáka poznají lidé podle toho, že stáčí hlavu, pohybuje se na jednom místě a je apatický. Při vážné otravě se nepohybuje, leží na hladině a hlavu má stočenou směrem dozadu nebo na křídle. Proto pokud lidé takové ptáky uvidí, měli by je nahlásit vlastníkovi vodní plochy, na krajskou veterinární správu či na příslušný odbor životního prostředí. Uhynulá těla zvířat mohou způsobit otravu dalších živočichů.

Lidé se otravy nemusejí podle ochránců obávat. S klobásovým jedem se mohou setkat v jiných zdrojích, zejména ve špatně sterilovaných konzervách, uzeninách nebo nakládané zelenině. V potravinách se ničí delším varem.

Zdroj: ČTK

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí