Sobota, 27. dubna 2024

Inspektoři uložili podnikateli pokutu 350 tisíc korun

Inspektoři uložili podnikateli pokutu 350 tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Liberci uložili podnikající fyzické osobě pokutu ve výši 350 tisíc korun. Na pozemcích v katastrálních územích Rádlo a Rychnov u Jablonce nad Nisou podnikatel v roce 2014 neoprávněně nakládal se stavebními odpady, slévárenskými písky a komunálním odpadem. Pozemky však k tomuto nakládání nebyly určeny. Podnikatel se proti uložení pokuty odvolal. Odvolací orgán výrok rozhodnutí ČIŽP změnil s tím, že výše sankce zůstala nezměněna.

,,Pracovníci Magistrátu města Jablonec nad Nisou při kontrole zjistili neoprávněné navážení odpadů tímto podnikatelem na několik pozemků v katastrálních územích Rádlo a Rychnov u Jablonce nad Nisou. Až tisíce tun stavebních odpadů bylo navezeno do prostoru sanované skládky galvanických kalů (k. ú. Rádlo) uprostřed lesních pozemků," řekla Hana Kolářová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP Liberec. Inspektoři dále zjistili, že na pozemku v k. ú. Rádlo, který je ve spoluvlastnictví podnikatele, jsou skladovány slévárenské písky společně s komunálním odpadem. Tyto jsou také neoprávněně naváženy i na pozemky v k. ú. Rychnov u Jablonce nad Nisou, určené pouze k ukládání neznečištěné zeminy.

Na základě zjištění magistrátu zahájila ČIŽP správní řízení o pokutě. Při stanovení výše sankce inspektoři zohlednili i fakt, že se nejednalo o první delikt podnikatele. V roce 2012 mu byla udělena pokuta ve výši 110 tisíc korun za nevedení průběžné evidence odpadů v souladu se zákonem a neposkytnutí pravdivých informací souvisejících s nakládáním s odpady. Pokuta nebyla dosud uhrazena.


liberec2.jpg

liberec.jpg

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů