Čtvrtek, 28. března 2024

Projekt zaměřený na rozšířené bezpečnostní listy, scénáře expozice, opatření k řízení rizik a provozní podmínky

Projekt zaměřený na rozšířené bezpečnostní listy, scénáře expozice, opatření k řízení rizik a provozní podmínky

Fórum pro výměnu informací o prosazování (fórum) bude připravovat a realizovat svůj pátý koordinovaný projekt (REF-5) zaměřený na rozšířené bezpečnostní listy, scénáře expozice, opatření k řízení rizik a provozní podmínky (zveřejněno ECHA 26. 6. 2015).

Předchozí zkušenosti ukázaly, že bezpečnostní listy (BL) často nevyhovují předepsaným požadavkům. Kontroly se zaměří např. na to, zda v příloze k BL jsou připojeny příslušné scénáře expozice u látek, pro které je podle nařízení REACH požadováno posouzení chemické bezpečnosti.

Přesný rozsah projektu bude stanoven během přípravného období, jeho realizace je plánována na rok 2017 a výsledky lze očekávat v roce 2018.

Fórum pro svůj čtvrtý koordinovaný projekt prosazování (REF--4) vybralo 14 látek z přílohy XVII nařízení REACH. Seznam najdete v níže uvedené příloze.

Každý členský stát, který se rozhodne pro zařazení do projektu, si ze seznamu vybere omezení, které se nejvíce týká jeho národních priorit a situace na trhu. O těchto kontrolách pak podá oznámení. Kontroly REF--4 budou probíhat v roce 2016 a zpráva bude k dispozici v roce 2017.

Fórum rovněž odsouhlasilo řadu praktických opatření, jejichž cílem je zlepšení spolupráce s akreditovanými zainteresovanými organizacemi. Tyto akce budou ustanoveny na zasedání Fóra--22 v listopadu 2015.

Další informace:

Látky vybrané pro projekt fóra REF--4 (příloha) [PDF] [EN]

Informace o fóru pro výměnu informací o prosazování

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů