Čtvrtek, 28. března 2024

Historie: Brněnský elektromobil EMA 2

Historie: Brněnský elektromobil EMA 2

EMA 2 - elektrický městský automobilIMG_3028V letech 1969 až 1974 probíhal ve Výzkumném ústavu elektrických strojů točivých v Brně (VÚES Brno) výzkum a vývoj elektrického vozidla pro městskou dopravu. Prvním vzorkem byla EMA 1, která je k vidění v Technickém muzeu v Brně. Je to malé dvoumístné vozítko podobné dnešním Smartům.

Ema 2 bylo užitkové vozidlo na postavené na bázi Barkase B 1000. Dle ohledání interiéru byl na přestavbu použit nejstarší typ Barkase. Dokládá to přístrojová deska, nožní přepínání světlometů a pád dalších detailů. Bylo vyrobeno několik variant. S laminátovou nákladní skříní a s laminátovou skříní pro přepravu cestujících (8+řidič a spolujezdec). Tento vzorek se dochoval jako jediný v depozitáři Technického muzea Brno. K pohonu sloužil elektromotor o výkonu pravděpodobně 16-17 kW. Převodovka byla vymontována. Pro elektromotor nemá smysl. Dokládá to i absence řadicí páky v interiéru.

Barkas dostal také značný facelift v podobě nových světlometů z AVIE a také byla změněna mřížka chladiče. Uvnitř byl vyměněn rychloměr a sdružený ukazatel byl nahrazen voltmetrem.

Vnitřek prostoru pro cestující tvořilo 8 sedaček uspořádaných 4+4 proti sobě bokem ke směru jízdy a zády k oknům. Sedačky byly asi ze Škody a celý interiér byl červeně polstrován.

ZDROJ: www.b1000.eu, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů