Čtvrtek, 28. března 2024

Na místo šéfa ČIŽP je vypsaný konkurz, ředitel Geuss čelí kritice

Na místo šéfa ČIŽP je vypsaný konkurz, ředitel Geuss čelí kritice

Na místo šéfa České inspekce životního prostředí byl vyhlášen konkurz. Informace o něm zveřejnil náměstek pro státní službu Josef Postránecký na úřední desce ministerstva vnitra, zjistila dnes ČTK. Zájemci se mohou hlásit do 4. září. Inspekci vede od loňského prosince Erik Geuss, jehož kritizují nevládní organizace i bývalí zaměstnanci. Výběrové řízení bylo ale vypsáno v souvislosti se služebním zákonem. Geuss už dříve uvedl, že se do konkurzu přihlásí a kritiku odmítá.

Postránecký už v polovině července konstatoval, že Geuss byl do funkce jmenován v rozporu se zákonem. Jeho jmenováním se zabýval poté, co si na postup ministerstva životního prostředí stěžovali odvolaní zaměstnanci inspekce. Úřad ale trvá na tom, že Geusse do funkce jmenoval podle zákona.

Pochybnosti však přetrvávají i nadále. V pondělí bývalá vedoucí právního oddělení na ČIŽP Jitka Jelínková podala podle zjištění ČTK na ministerstvo vnitra podnět k prohlášení o nicotnosti Geussova jmenování do úřadu. Navrhla tedy, aby bylo prohlášeno, že nikdy neexistovalo.

Na vedení inspekce se přitom nese další vlna kritiky. Dvě bývalé zaměstnankyně Pavla Šmerhová a Libuše Koudelková se obrátily na Státní úřad inspekce práce kvůli údajným závažným porušením zákoníku práce vůči nim a dalším zaměstnancům. Chtějí se bránit i u soudu. Informovaly o tom v pátek státního tajemníka ministerstva životního prostředí Kamila Srnce.

Vedení ČIŽP si ale podle zástupkyně tiskové mluvčí Jany Jandové stojí za tím, že se protiprávního postupu vůči zaměstnancům nedopustilo. "Protiprávnost nějakého jednání může namítnout každý občan demokratického státu, přičemž rozhodnout v případném sporu může pouze nezávislý soud," řekla ČTK Jandová.

Pracovněprávní rozhodnutí nejsou podle ní samostatnými kroky ředitele inspekce, ale postupem celé instituce. Některá pochybení odvolaných bývalých zaměstnanců prý navíc byla natolik závažná, že proti nim ČIŽP zvažuje další právní postup. Bývalé zaměstnankyně Šmerhová a Koudelková tvrdí, že inspekce například neoprávněně odebírala osobní příplatky nebo fiktivně rušila pracovní místa.

Inspekce po nástupu Geusse prošla personálními změnami. Například necelé tři měsíce po svém jmenování Geuss odvolal čtyři z deseti šéfů krajských inspekcí, pátý ve stejný den rezignoval z osobních důvodů.

Šárka Mrázová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů