Úterý, 19. března 2024

Prodej aut s alternativním pohonem v Evropě stoupl o čtvrtinu

Prodej aut s alternativním pohonem v Evropě stoupl o čtvrtinu

Prodej nových osobních aut s alternativním pohonem v Evropě v pololetí meziročně vzrostl o 26,5 procenta na 327.619 vozů. V Česku se prodej zvýšil o 128 procent na 2803 vozů. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu.

Nejrozšířenějším alternativním pohonem v Evropě je stlačený zemní plyn a LPG se 42 procenty. Vozy na plyn zaznamenaly nárůst o 14 procent na 136.683 aut. Prodej hybridů se zvýšil o 21 procent na 118.195 aut a elektromobily rostly o 77 procent na 72.741 vozů.

Česku je struktura nových osobních automobilů s alternativním pohonem poněkud odlišná. Více než 80 procent těchto vozidel tvoří osobní automobily na plyn. Z toho podíl aut na CNG přesahuje 51 procent a auta na LPG tvoří 30 procent. Prodej aut na plyn vzrostl o 122 procent, odbyt hybridů se zvýšil o 117 procent a elektromobilů o 304 procent. Přes vysoké nárůsty je podíl u hybridních vozidel a elektromobilů proti evropskému průměru zhruba třikrát nižší.

"V České republice je na příkladu vozidel na zemní plyn vidět, že cílená podpora těchto vozidel a rozvoj související infrastruktury přináší výsledky. Pro snížení negativních dopadů z provozu vozidel na životní prostředí je proto nutno věnovat se systémově i dalším alternativním pohonům a obnově vozového parku," uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Česku patří s 2250 prodanými vozy na CNG nebo LPG šestá příčka v Evropě za Itálií, Francií, Německem, Švédskem a Polskem. Zároveň má třetí nejvyšší podíl aut na plyn na celkových registracích nových vozů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů