Sobota, 20. dubna 2024

Sokolovská uhelná začala se stavbou centra zpracování odpadu

Sokolovská uhelná začala se stavbou centra zpracování odpadu

U Vřesové na Sokolovsku začala Sokolovská uhelná stavět centrum zpracování odpadu. Projekt za více než půl miliardy korun umožní třídění a následné využití odpadů z území celého Karlovarského kraje. Provoz by pak centrum mohlo zahájit koncem roku 2016, informuje Sokolovská uhelná na svých webových stránkách.

"Centrum vznikne v prostoru bývalé výsypky mezi obcemi Vintířov a Vřesová. V současné době už v místě běží hrubé terénní práce, dokončení samotného centra je pak plánováno na závěr roku 2016," uvedl Zdeněk Bučko, specialista úseku vedení společnosti Sokolovské uhelné. Předběžné náklady na stavbu jsou vyčísleny na více než 600 milionů korun.

"Projekt centra zahrnuje technologii mechanicko-biologické úpravy odpadů doplněné o granulaci. Finálním výrobkem centra pak bude granulovaný materiál, který bude vhodný k dalšímu zpracování," řekl Bučko.

Stavba využije osvědčené technologie, ať už jde o drtiče tuzemské výroby, nebo o granulovací technologii z Německa, kde mají s podobnými projekty dlouholeté zkušenosti.

"V první části bude úprava odpadů zahrnovat separaci železných i neželezných kovů a inertních složek, jako je sklo a kamenivo," popsal průběh zpracování Bučko. Technologie bude schopna zpracovat celkem 60.000 tun odpadu za rok, což je zhruba kapacita produkce odpadu v Karlovarském kraji.

Centrum zpracování odpadů Karlovarského kraje bude provozovat přímo Sokolovská uhelná, která bude zároveň dodavatelem vstupních energií pro provoz centra. Firma pak plánuje úzkou spolupráci s Karlovarským krajem i městy a obcemi, které se už před několika lety sdružily do Komunální odpadové společnosti. Jejím cílem je řešit právě likvidaci komunálního odpadu v souvislosti s plánovaným zákazem jeho skládkování.

Vlastní cestu likvidace komunálního odpadu plánuje i město Cheb. To připravuje projekt spalovny, která má mít kapacitu 20.000 tun odpadu ročně. Spalovna má kromě levnější likvidace odpadu také dodávat teplo do centrálního vytápění města.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů