Pátek, 29. března 2024

Ropné koncerny už zrušily projekty za více než 200 miliard dolarů

Ropné koncerny už zrušily projekty za více než 200 miliard dolarů

Barel ropy stojí nyní zhruba polovinu toho co před rokem. Těžebním koncernům tak povážlivě slábne příliv petrodolarů. Chtějí-li nadále vyplácet akcionářům slušné dividendy, nezbývá jim nic jiného než tvrdě šetřit. Škrtat plánované projekty a také propouštět.

"Zůstanou-li ceny ropy nízké, pak si dost dobře neumím představit, jak budou společnosti vyplácet dividendy z volné hotovosti. Jediná cesta je šetření," vyjádřil se pro agenturu Bloomberg Edward Pybus, analytik londýnské firmy Exane BNP Paribas.

Přitom odkazuje na vyjádření nejvyšších šéfů, kteří se nechali slyšet, že udělají cokoliv, jen aby zachovali solidní výplaty pro akcio­náře. "Udržet dividendy pro nás představuje naprostou prioritu," říká například Bob Dudley, generální ředitel britského koncernu BP.

Zatím padlo skoro 50 projektů

Cenový propad přiměl koncerny zrušit či odložit na neurčito 46 velkých projektů v těžbě ropy a zemního plynu s celkovými zásobami paliva v objemu kolem 20 miliard barelů. To je více, než kolik jich má na geologických mapách zakresleno Mexiko, uvádí poradenská firma Wood Mackenzie.

Společnosti podle ní tak od poloviny loňského roku na plánovaných projektech ušetřily zhruba 200 miliard dolarů a tato suma určitě není konečná. "Těžaři omezují své investice, jak jen to jde. Je to ten nejúčinnější způsob, jak si mohou uvolnit kapitál," píší experti Wood Mackenzie.

Počet velkých projektů, které se začnou letos ve světovém ropném průmyslu realizovat, bude podle nich možné spočítat na prstech jedné ruky. Více než polovina zrušených či odložených projektů se týká průzkumu a těžby z mořského dna v hloubce až několika tisíc metrů. To se týká hlavně Mexického zálivu a také západní Afriky, tedy těžebních regionů, kde jsou náklady obzvlášť vysoké. Vrtné práce tam přijdou na několik set tisíc dolarů denně.

Britsko-nizozemský Royal Dutch Shell, evropská ropná jednička, oznámil, že ze zhruba 94 tisíc lidí, které zaměstnává po celém světě, letos propustí 6500. Nejenom v Severním moři, ale také v Kanadě, Norsku a Nigérii.

Společnost omezila investiční rozpočet o pětinu na 30 miliard dolarů. Její šéf Ben van Beurden přitom předpokládá, že dividenda 47 amerických centů na jednu akcii bude zachována.

Britský koncern BP letos na investiční projekty vynaloží méně než 20 miliard dolarů, ačkoliv původně plánoval 26 miliard. Plány redukují i další společnosti, například norský Statoil, francouzský Total nebo italský Enel.
Jaké jsou cenové vyhlídky?

Barel ropy v lednu na světovém trhu v průměru přišel na 47 dolarů. Poté jeho cena zvolna rostla až na květnových 63 dolarů, vyplývá ze statistik Světové banky. Naděje, že se stabilizuje na této úrovni, či dokonce ještě mírně poroste, se nenaplnily.

Hlavně proto, že na trh se valí stále více ropy ze zemí OPEC. Kromě toho polevuje čínská poptávka. Severomořský Brent, představující klíčové vodítko pro ostatní druhy ropy, během července zlevnil o 18 procent.

"Po zhruba třech měsících, kdy cena rostla, přišla v červenci pro investory sázející na další vzestup naprostá katastrofa," komentuje v britském listu Financial Times David Hufton, šéf londýnského brokerského domu PVM.

Cena Brentu včera mírně přesahovala 50 dolarů za barel. "Myslím, že na této úrovni by se mohla na příštích několik týdnů stabilizovat," uvádí pro agenturu Reuters Olivier Jakob ze švýcarské poradenské firmy Petromatrix.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů