Čtvrtek, 25. dubna 2024

Huť kvůli suchu zastavila odběr vody z řeky Olše

Huť kvůli suchu zastavila odběr vody z řeky Olše

Třinecké železárny v těchto dnech přestaly kvůli suchu odebírat vodu z řeky Olše pro chlazení zařízení. Chtějí tak ulevit poklesu hladiny a zachovat co nejvyšší průtok, důležitý pro ryby ve vodním toku. Potřebu vody huť nahrazuje zvýšeným odběrem z přehrady Těrlicko.

Ryby jsou závislé na množství kyslíku ve vodě, jehož obsah se stoupající teplotou klesá. Vyšší průtok vody v řece, kde vlivem parného počasí rapidně klesá vodnatost, jim pomáhá přežít. Na některých řekách a potocích totiž už voda vysychá a navíc nestačí doplňovat odpařenou vodu v rybnících. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu mají nyní řeky průtok 10 až 50 procent srpnového průměru. A stav se má nadále zhoršovat.

,,Když nastane období sucha, snažíme se řece ulevit tím, že začneme snižovat odběr vody. Za poslední týdny jsme jej snižovali postupně, dnes už jsme na nule. Cílem je zachovat v řece co nejvyšší průtok. S vodou se v celém areálu hutě hospodaří velmi obezřetně a je využívána díky cirkulaci na několika provozech současně," uvádíČeslav Marek,výrobní ředitel Třineckých železáren.

Vodu přečerpává huť z vodní nádrže Těrlicko po celý rok, zvýšený letní odběr znamená vyšší náklady. Každou kapku vody ale firma využívá co nejefektivněji a v areálu cirkuluje co nejdéle. Každý provoz má také svůj vodohospodářský okruh. ,,Nejdříve jde například na vysoké pece, pak na Slévárny, po zchlazení v chladicích věžích putuje opět na další agregáty. Teprve poté, co je využita ke zchlazení několika zařízení, odtéká potrubím do koncové čistírny,"doplňuje Ivo Poloček, referent životního prostředí Energetiky Třinec. Dceřiná firma Třineckých železáren má koncovou čistírnuvod, vybavenou třístupňovou ochranou čištění, a to včetně havarijní nádrže, na starosti. Voda jde zpět do řeky až po vyčištění v čistírnách.

,,Velice vítáme každé opatření, které zvýší možnost přežití ryb v tomto opravdu extrémním tropickém počasí. Množství protékající vody je teď zásadní podmínkou pro podporu života v našich tocích. Jsme rádi, že na tento faktor v huti berou zřetel a snaží se snižovat ekologickou zátěž průmyslu vůči životnímu prostředí," podotýká Libor Kocinec z Českého rybářského svazu, Územního výboru pro Severní Moravu a Slezsko, který zodpovídá za čistotu vod a životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů